Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a venit cu o reacție după ce regimul separatist de la Tiraspol a cerut recent autorităților de la Chișinău și comunității internaționale recunoașterea independenței regiunii transnistrene ca urmare a semnării cererii de aderare a R. Moldova la UE.
Potrivit șefei statului, aceste declarații „nu reprezintă o noutate” și au fost făcute de mai multe ori, inclusiv atunci când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.
„În primul rând nu îmi este clară această preocupare, pe de o parte ei spun că nu își doresc să facă parte din componența Republicii Moldova, dar pe de altă parte, au pretenții la planurile de viitor ale R. Moldova. În al doilea rând, asemenea declarații le-am tot văzut în timp, deci nu este o noutate, este un comunicat sau o declarație pe care au scos-o de la naftalină. (…) Este o contradicție în logica lor. Nu este un lucru serios. Să-i întrebăm de ce nu renunță la acordul de liber schimb cu UE, dacă nu le place viitorul european al R. Moldova, multe dintre exporturile de acolo merg pe piețele UE. Colaborarea cu UE este acum mai serioasă decât cea cu Federația Rusă. Tuturor cred că le-ar conveni să trăiască într-o țară europeană”, a subliniat Maia Sandu în cadru unei emisiuni pentru ProTV Chișinău.
Amintim că, vineri, 4 martie 2022, reprezentanții regimul separatist de la Tiraspol au cerut autorităților de la Chișinău și comunității internaționale, inclusiv Organizației Națiunilor Unite și OSCE, recunoașterea independenței Transnistriei.
Solicitarea a venit la scurt timp după ce președintele Maia Sandu a semnat alături de premier și de președintele Parlamentului, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Guvernului R. Moldova a anunțat că a luat act de declarațiile Tiraspolului și a menționat că regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor facilități și programe de asistență oferite de Uniunea Europeană. Totodată, Chișinăul rămâne în continuare deschis pentru un dialog constructiv în toate formatele de negocieri existente.