Un monument al Reginei Maria a României va fi edificat la Chișinău. O hotărâre în acest sens urmează să fie aprobată în cadrul ședinței de mâine a Cabinetului de Miniștri.
Monumentul urmează a fi instalat, conform unui proiect elaborat de Ministerul Culturii, pe strada București 64, pe terenul adiacent Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”.
Cheltuielile pentru organizarea concursului, elaborarea documentației de proiect, executarea, edificarea monumentului și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații și sponsorizări, se menționează în nota informativă a proiectului.
Maria a României a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Regatului Unit.
Regina Maria a ajuns să cunoască profund poporul român, cultura, obiceiurile, regiunile rurale şi, mai ales, aspiraţiile româneşti, care au devenit şi ale ei.
Ea s-a implicat activ în viaţa politică, având întâlniri cu miniştri şi diplomaţi, susținându-și fervent punctele de vedere. Înainte şi după izbucnirea Primului Război Mondial, Regina Maria a dedicat cu generozitate timp şi energie, soldaților răniți pe front și bolnavilor de tifos și holeră, a coordonat colaborarea cu Crucea Roșie, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță, primind supranume precum „Regina soldat” sau „mama răniților”.
Regina Maria s-a alăturat, apoi, oamenilor de stat români de pe o poziţie neoficială, la convorbirile de pace de la Paris, rolul ei important în Marea Unire de la 1918 fiind de necontestat.