Republica Moldova și-a câștigat din greu dreptul de a solicita aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România.
„Am plătit-o cu sângele nostru în 1992 când am rămas singuri să ne apărăm libertatea, demnitatea și independența împotriva trupelor rusești și cazacilor veniți Dumnezeu știe să ne ia pământul și să ne „denazifice”. Orașul Tighina și multe sate liniștite au fost bombardate fără discriminare, zeci de mii și-au pierdut casele, mii și-au pierdut oamenii dragi, 1000 dintre apărătorii noștri și-au pierdut viața”, a scris diplomatul într-un mesaj în limba engleză publicat pe Facebook.
Totodată, Victor Chirilă a remarcat că de atunci, Republica Moldova a mers încet, dar constant, pregătindu-se pentru câștigarea dreptului de a candida la aderarea la UE. „Astăzi, în multe domenii, suntem mai bine pregătiți să facem parte din UE decât unele țări care au deja perspectiva aderării la UE. Și în ciuda unor sincope temporare, pluralismul și democrația R. Moldova au continuat nestingherite. Mai mult decât atât, economia și comerțul nostru sunt conectate/integrate mai puternice ca niciodată cu piața comună a UE”, a punctat ambasadorul.
Diplomatul a mai adăugat că R. Moldova este cot la cot cu poporul ucrainean împotriva „acestui război teribil și nejustificat care ne amenință libertatea, democrația și independența”.
„R. Moldova face tot ce poate să ajute Ucraina și oamenii îndurerați. Aproape 250 000 de refugiați din Ucraina au intrat până acum în țara noastră, iar asta înseamnă aproape 10% din populația actuală. Peste 100 000 de refugiați, din care 40 000 de copii au rămas în R. Moldova și facem totul pentru a-i găzdui, oferindu-le protecția și tot sprijinul necesar. Totuși, pentru a putea face toate acestea, este primordial ca R. Moldova să-și păstreze stabilitatea internă și să evite orice provocare inutilă venită din interior și din exterior. Ucraina are nevoie de un haos în curtea din față cu UE? Noi nu credem! De aceea prietenii noștri ar trebui să fie atenți în timp ce sunt tentați să critice și să învinovățească pe nedrept R. Moldova că nu a aderat încă la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Sfatul meu către prietenii noștri: înainte de a ne critica, ascultați vă rog argumentele noastre! Vom continua să fim cot la cot cu poporul ucrainean nu pentru că noi, moldovenii, avem nevoie de o cursă gratuită spre UE, ci pentru că ei, ca și noi acum 30 de ani, luptă pentru libertatea, demnitatea, democrația și independența lor! În sfârșit rămânem cot la cot cu prietenii noștri ucraineni pentru că știm cum este să lupți singur pentru libertatea ta împotriva unei mașini de război puternice! Și vă rog să nu puneți la îndoială poziția noastră morală, este lipsă de respect”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România.
Amintim că joi, 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Anterior, invazia rusă în Ucraina a determinat atât Kievul, cât și Tbilisi să semneze cereri oficiale de aderare la UE.
Totuși, ieri, presa ucraineană a scris că Dmitri Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, insistă ca cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană să fie examinată separat, nu împreună cu cele depuse de Republica Moldova și Georgia. El a declarat că autoritățile de la Chișinău și Tbilisi nu au sprijinit sancțiunile UE împotriva Rusiei, iar ucrainenii apără pacea și securitatea Europei cu prețul propriei vieți.