Regiunea separatistă transnistreană a fost pusă de Lituania pe o listă a „statelor ostile”, în baza căreia Ministerului lituanian al Economiei a decis că nu va mai face comerț cu companiile ce provin din aceste state sau regiuni separatiste, precum și că va rezilia contractele deja încheiate cu acestea, transmite g4media.ro.
Pe lista guvernului lituanian se află Rusia, Belarus, Crimeea anexată, teritoriul necontrolat al Transnistriei de către Guvernul Republicii Moldova și teritoriul necontrolat al Abhaziei și Osetiei de Sud de către Georgia.
„Până acum, autoritățile contractante nu au avut motive să respingă licitații sau să rezilieze contracte publice în care bunurile oferite provin din țări cu risc sau în care furnizorii sunt legați de astfel de țări. Conform listei aprobate de „state ostile”, contractorii lituanieni vor putea lua decizia să nu finanțeze aceste state ostile prin achiziții publice ”, a declarat ministrul Economiei și Inovării din Lituania, Aušrinė Armonaitė.
Parlamentul lituanian – Seimas – a adoptat pe 17 martie modificări la legile privind achizițiile care impun astfel de restricții, iar guvernul a fost împuternicit să stabilească o listă a statelor ostile.
Deciziile Parlamentului și Guvernului de la Vilnius vin la doar două zile, după ce pe 15 martie, o rezoluție APCE a declarat regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova drept „teritoriu aflat sub ocupația Rusiei”.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a comentat atunci amendamentul adoptat în rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Federația Rusă că formularea utilizată de diplomații europeni nu ar fi conformă cu realitatea. „Considerăm formularea din rezoluția APCE cu privire la Transnistria drept inadmisibilă, care nu corespunde realității”, a declarat Zaharova într-un briefing de presă pe 17 martie.
De asemenea, pe 15 martie, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, fiind o premieră de la înființarea acestui for internațional, după ce această țară se afla acolo de 26 de ani.