Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău împreună cu Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, au avut o întrevedere cu secretarii de stat Sorin Moise și Dragoș-Costin Telehuz, dar și cu alți factori de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România.
Oficialii au discutat despre subiecte de interes comun, axate pe oportunitățile de sporire a interacțiunilor dintre producătorii, procesatorii agricoli și rețelele comerciale de pe ambele maluri ale Prutului. Totodată, în cadrul acestei întâlniri de la București, au fost abordate cele mai stringente probleme cu care se confruntă producătorii agricoli din R. Moldova.
Astfel, în scopul facilitării tranzitului vamal pentru produsele agricole, părțile au analizat oportunitatea creării coridorului verde pentru exportul de produse agricole, inclusiv a merelor în stare proaspătă și a mărfurilor perisabile din Republica Moldova în România.
De asemenea, interlocutorii au discutat și despre dificultățile pe care le întâmpină exportatorii de produse vitivinicole din R. Moldova în unitățile comerciale din România.
„Potrivit exportatorilor, de pe rafturile din România au fost retrase unele vinuri din R. Moldova, de către instituțiile abilitate cu drept de control din România, din motivul unor deficiențe de etichetare. Conform autorităților din România pe produsele importate din R. Moldova trebuie să fie prezentă mențiunea „Fabricat în Republica Moldova” și nu „Fabricat în Moldova”. În acest sens, ministrul Viorel Gherciu a declarat că, în zilele următoare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău va elabora o scrisoare către Comisia Europeană, privind etichetarea produselor și va identifica soluția provizorie pentru ca produsele vitivinicole să fie prezente pe rafturile din România”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii de la Chișinău.
Părțile au mai vorbit și despre necesitatea dezvoltării sistemelor de irigare din R. Moldova, în scopul sporirii eficienței irigării și utilizării raționale a resurselor de apă, precum și în vederea creșterii calității și competitivității agricole. Oficialii din România au declarat că vor acorda sprijin Republicii Moldova, în revitalizarea sectorului de irigare.
În cadrul vizitei, părțile au convenit să consolideze cooperarea interinstituțională și au reiterat angajamentul de a continua dezvoltarea dialogurilor ample și productive în domeniile aferente agriculturii.
Amintim că miercuri, 30 martie, exportatorii din Republica Moldova și reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România s-au întâlnit într-o ședință comună la București.