O delegație a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova a întreprins în perioada 14-15 aprilie 2022, la invitația colegilor din România, o vizită de lucru la București.
Astfel, membrii delegației de la Chișinău au abordat cu reprezentanții ANRE din România principalele provocări ce țin de asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, diversificarea surselor de asigurare cu energie electrică și gaze naturale, precum și extinderea cooperării interinstituționale.
„În deschiderea ședinței părțile au subliniat importanța programului de cooperare și asistență dintre cele două autorități semnat în anul 2019, precum și necesitatea preluării și implementării celor mai bune practici europene. Partea română a reiterat deschiderea pentru oferirea suportului necesar în procesul implementării angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană și realizarea deplină a Pachetului III Energetic”, se arată într-un comunicat de presă.
Totodată, delegațiile au discutat despre posibilitățile României de a contribui la asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale în contextul eventualelor modificări ale aranjamentelor contractuale existente, precum și oferirea unor capacități de înmagazinare a gazelor naturale necesare Republicii Moldova pe teritoriul României.
„În același timp, părțile au apreciat conectarea Republicii Moldova și Ucrainei la piața europeană a energiei electrice – ENSO-E. Astfel, R. Moldova a obținut posibilități noi de diversificare a surselor de acoperire a necesarului de energie electrică care poate fi importată, inclusiv din România. Implementarea proiectelor de interconectare a infrastructurilor energetice a ambelor state va fortifica securitatea energetică în regiune, diminuând esențial dependența Republicii Moldova de sursele tradiționale, fapt ce reprezintă un pas important în liberalizarea piețelor energiei electrice și a gazelor naturale”, a mai informat ANRE din R. Moldova.
Pe parcursul aceleiași vizite, conducerea ANRE din R. Moldova a avut o întâlnire cu Ion Sterian, director general Transgaz România. Discuțiile au fost axate pe proiectele de extindere a infrastructurii Transgaz în Republica Moldova și oportunitățile noi de asigurare a acestui stat cu gaze naturale din piața europeană.
Părțile au salutat investițiile efectuate de Transgaz în R. Moldova „care asigură diversificarea surselor și reprezintă o alternativă viabilă în acoperirea consumului de gaze naturale”.