Procesul de aderare la UE este anevoios şi îndelungat, dar în cazul Republicii Moldova acesta ar putea dura mult mai puţin, este convins europarlamentarul Eugen Tomac, care subliniază că în contextul războiului ruso-ucrainean, statele Uniunii Europene discută despre un pachet comun de aderare a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în cadrul unei proceduri de urgenţă.
Invadarea Ucrainei de către armata rusă a creat noi perspective pentru integrarea europeană a Republica Moldova, crede eurodeputatul Eugen Tomac.
„Partea cea mai importantă din tot acest proces este că dacă decidenţii politici de la Chişinău, societatea R. Moldova îşi va dori în mod real să rămână ataşată acestui obiectiv de integrare europeană, procesul în sine se va întâmpla mult mai rapid în comparaţie cu alte state”, a subliniat Tomac în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova.
Europarlamentarul atrage însă atenţia că aderarea Republicii Moldova la UE nu se va întâmpla peste noapte. Până a atinge acest obiectiv, este nevoie de îndeplinit o serie de condiţii.
„Dacă, evident, evoluţia din regiune va fi cea pe care ne-o dorim şi anume se va opri războiul din Ucraina. Doi, conflictul transnistrean va intra într-o zonă de negociere exact aşa cum a fost el creionat în ultimii ani. Trei, la Chişinău va exista o guvernare la fel de determinată cum este cea pe care o are R. Moldova în prezent pentru a implementa o serie de reforme necesare”, a mai precizat acesta.
Eugen Tomac aminteşte că Uniunea Europeană şi-a dorit mereu să consolideze cooperarea cu statele din fostul bloc sovietic, iar Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au avut cele mai bune rezultate şi datorită acestora au semnat Acorduri de Asociere cu UE. Europarlamentarul crede că cele trei state vor face împreună şi pasul decisiv de aderare la blocul comunitar.