Autoritățile din Ucraina acuză Republica Moldova că încearcă să fie loială concomitent și Kievului, și Moscovei în contextul războiului din Ucraina.
Astfel, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat, în cadrul unui interviu oferit postului de televiziune Jurnal TV, că Republica Moldova ajută prea puțin Ucraina în acest moment.
Oficialul s-a arătat iritat de faptul că R. Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană concomitent cu Ucraina, sugerând că acest stat ar fi un „vagon de tren” agățat de locomotiva ucraineană și că R. Moldova ar încerca să profite de pe urma războiului ruso-ucrainean.
Vereșciuk o invită pe Maia Sandu în Ucraina să vadă la fața locului toată grozăvia războiului, în speranța că asta o va determina să ia decizii mai dure față de Rusia. Vicepremierul ucrainean acuză autoritățile de la Chișinău de faptul că ar încerca să nu-și strice relațiile nici cu Kievul, nici cu Moscova.
„Poate mai e nevoie de făcut o declarație, ca să înțelegem că Republica Moldova e cu Ucraina? Că avem o problemă comună și un dușman comun? Că nu ne este frică să rămânem fără gaz, pentru că acest gaz nu înseamnă nimic fără oameni? Că nu ne este frică de probleme economice, pentru că știm că după vor urma victime, va fi război. Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre, care sunt violate, de copii noștri, care au devenit calici”, a subliniat Irina Vereșciuk, vicepremier, ministrul Reintegrării din Ucraina, transmite presa de la Chișinău.
Potrivit oficialului de la Kiev, prin expedierea cererii de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova ar încerca să profite de pe urma războiului din Ucraina.
„Acum, (Republica Moldova – n. red.) a depus cerere de aderare la UE, încercând să mai obțină vreun profit economic. Sunt mirată, pentru că mereu am sprijinit-o pe doamna președinte, care avea discursuri foarte bune. Credeam că sprijinul contează pentru ea, pentru că e o înfățișare democratică, nouă, a Republicii Moldova, care nu va tăcea”, a mai spus aceasta.
Totodată, Irina Vereșciuk înțelege că Republica Moldova nu poate fi atât de categorică în acțiunile sale precum țările NATO, pentru că asta ar supune autoritățile la un risc. În același timp, există impresia că Republica Moldova evită să spună lucrurilor pe nume.
Fiind întrebată ce le-ar spune acelor oameni din Occident, dar și din R. Moldova, care continuă să sprijine agresiunea rusă, vicepremierul ucrainean a răspuns că „sângele copiilor noștri, sângele femeilor noastre violate, suferinde și ucise este pe mâinile lor”. „Să trăiască cu asta și să țină minte mereu. Blestemul sângelui este asupra lor, asupra oamenilor, mamelor, femeilor, soțiilor, care permit bărbaților săi să jefuiască, să omoare, să violeze, să intimideze și să lase zeci de mii de oameni fără viitor”, a mai adăugat Irina Vereșciuk.