Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției de la Chișinău, a venit cu o reacție după ce Adunarea Populară de la Comrat a luat o decizie prin care se permite purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” pe teritoriul UTA Găgăuzia.
„Decizia Adunării Populare a Găgăuziei prin care se permite purtarea și păstrarea bandei bicolore negru-portocaliu pe teritoriul Găgăuziei (răspândirea căreia a fost interzisă anterior de către Parlamentul Republicii Moldova, în contextul folosirii ei în războiul din Ucraina) conține toate aparențele unui act ilegal. În art.12 alin.(2) și (3) din Legea nr. 344/1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) sunt indicate expres domeniile în care Adunarea Populară poate adopta legi locale. Este evident că legea locală în discuție nu vizează niciunul din domeniile prescrise de lege”, a menționat Litvinenco.
Totodată, ministrul Justiției de la Chișinău a explicat că adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos, care ar avea ca efect o „dezincriminare indirectă” a unor fapte sancționate de legislația R. Moldova, prin restrângerea aplicabilității normelor contravenționale, penale, precum și a normelor speciale privind contracararea activității extremiste în anumite regiuni ale R. Moldova.
„Mai mult decât atât, această abordare este inadmisibilă, ținând cont de specificul normelor în discuție, care se aplică uniform cu referire la orice persoană care se află oriunde pe teritoriul țării noastre. De aceea, actul în discuție urmează a fi supus controlului de legalitate prin intermediul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat. Întrucât un asemenea act poate avea consecințe grave, din punctul meu de vedere, se poate recurge la sesizarea directă a instanței de contencios administrativ, solicitându-se totodată suspendarea actului contestat, în corespundere cu prevederile legislației naționale”, a mai precizat ministrul Sergiu Litvinenco.
Amintim că deputații Adunării Populare de la Comrat au adoptat vineri, 29 aprilie, o lege locală care ar permite fabricarea și purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” în UTA Găgăuzia.
Acest act contravine legii votate recent în Parlamentul de la Chișinău și promulgate de către președintele Maia Sandu, prin care pe teritoriul Republicii Moldova au fost interzise simbolurile agresiunii ruse în Ucraina – însemnele „V” și „Z”, precum și panglica „Sfântul Gheorghe”.
Astfel, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei moldovenești sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18.000 de lei moldovenești.