Miercuri, 3 octombrie 2010, începând cu ora 19:00, organizaţia Junior Chamber International Bucureşti a anunţat lansarea programului de mentorat pentru studentii de origine română născuţi în afara ţării, ,,Succes în România”.
Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, sala Constantin Stere şi a cuprins o scurtă descriere a programului, prezentarea perechilor mentor-student, precum şi intervenţiile celor care care s-au născut înafara României, dar care s-au realizat aici. Printre aceştia, au luat cuvântul Marius Vetrici, în dublă calitate – de iniţiator şi coodonator al programului, dar şi de antreprenor de succes, artistul Mitoş Micleuşanu, Călin Fusu, directorul general al companiei Neogen, doctorul Grigore Şeremet şi scriitorul şi jurnalistul Vasile Ernu. Fiecare dintre aceştia au relatat experienţele pe care le-au trăit în plan profesional de la venirea în România, au amintit de proprii îndrumători şi au adresat câte un îndemn studenţilor aflaţi în anul I de studii.
JCI a asigurat şi prezenţa unui invitat special, mai exact a ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, de profesie ziarist şi care a făcut parte din prima promoţie a studenţilor din Republica Moldova la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din România. Domnul ambasador a menţionat că ,,idealurile celor care au studiat în România se vor împlini în familia europeană unită, în Uniunea Europeană” şi că tinerii trebuie să îşi valorifice potenţialul în perioada anilor de studiu pentru a putea beneficia de un viitor frumos. De asemenea, Iurie Reniţă a amintit de alegerile anticipate ce vor avea loc în Republica Moldova pe data de 28 noiembrie şi a încurajat tinerii să îşi exercite dreptul de a vota.
Programul de mentorat ,,Succes în România” se adresează tinerilor de origine română, născuţi în afara României şi care se află în primul an de studiu în Bucureşti. Acesta vizează facilitarea integrării sociale şi culturale a studenţilor de anul I prin iniţierea şi dezvoltarea unei relaţii individuale cu un mentor. Beneficiarii acestui proiect sunt 30 de studenţi selectaţi pe baza unei scrisori de motivare, care le va permite consilierea de către 30 de mentori în cadrul unor întâlniri periodice, pe durata anului universitar 2010-2011. Mai multe detalii despre proiect aflaţi aici.