Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a venit cu o reacție după ce recent reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că protestele din apropierea Ambasadei Rusiei la Chișinău „afectează activitatea misiunii diplomatice”.
În acest sens, oficialul de la Chișinău a îndemnat diplomații străini să se obișnuiască cu faptul că toți cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a protesta, inclusiv în fața misiunilor diplomatice.
„Facem apel la toate misiunile diplomatice. Domnilor diplomați, obișnuiți-vă că în R. Moldova cetățenii au dreptul de a protesta. Obișnuiți-vă cu faptul că în R. Moldova orice cetățean poate protesta în fața Parlamentului, a Guvernului, a Președinției și chiar în fața ambasadelor. Este foarte important. Dacă acest lucru nu este posibil în țara dumneavoastră, atunci să știți că în R. Moldova oricine o poate face”, a declarat Igor Grosu în cadrul unei emisiuni în limba rusă.
În ceea ce privește acuzațiile oficialului rus referitor la faptul că „unele structuri ale R. Moldova ar aplica sancțiuni occidentale anti-ruse în sectorul bancar”, Igor Grosu a precizat că aceste sancțiuni sunt respectate pentru că ele sunt importante și pentru sistemul bancar din Republica Moldova.
„Noi vom respecta sancțiunile, de exemplu, din sectorul bancar pentru că înțelegem cât sunt de importante și pentru sistemul nostru bancar. Scuzați-ne, dar noi nu vom risca cu propriul sistem bancar. De asemenea, nu se poate zbura încolo și înapoi pentru că este problematic. Și acest lucru este clar pentru toată lumea. Același lucru este valabil și în cazul trimiterilor poștale. Poate dacă le-am trimite prin Cosmos ca ele să aterizeze ulterior în Rusia… Poate că astfel ar fi posibil, dar nu avem această posibilitate. De aceea, aceste declarații temperamentale ne dau de înțeles că procedăm corect atunci când luăm decizii. Așa că vom reieși din interesele noastre și nu vom crea impedimente pentru cetățenii noștri și pentru sistemul bancar sau cel economic”, a menționat președintele Parlamentului de la Chișinău.
Amintim că, acum câteva zile, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia este „sensibilă” la acțiunile și declarațiile autorităților de la Chișinău, insinuând că acestea ar pune la îndoială „angajamentul real al conducerii Republicii Moldova față de statutul de neutralitate”.
Astfel, oficialul rus a făcut referire la o serie de acțiuni ale conducerii Republicii Moldova, care ar fi nemulțumit Kremlinul, menționând în acest sens decizia Poștei Moldovei de a sista temporar, din motive tehnice, trimiterile poștale către Rusia, protestele zilnice de la Ambasada Rusiei la Chișinău, dar și faptul că unele structuri ale R. Moldova ar aplica „sancțiuni occidentale antiruse în sectorul bancar și în domeniul reexportului de mărfuri rusești”.