Rusia se declară „nedumerită” în legătură cu posibilitatea primirii de armament de către Republica Moldova din partea Marii Britanii și spune că va urmări cu atenție reacția autorităților de la Chișinău.
În acest sens, Andrei Rudenko, viceministrul rus de Externe, a ținut să amintească despre statutul de neutralitate a Republicii Moldova, care este prevăzut în Constituția acestui stat.
„Suntem surprinși nu atât de declarația Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului. Noi vom urmări acest subiect, pentru că în Constituția R. Moldova se precizează clar statutul de neutralitate. De aceea furnizarea de arme acolo și mai ales arme dintr-un stat membru NATO, desigur, provoacă nedumerire”, a declarat Rudenko citat de presa rusă.
Reacția oficialului rus a venit în contextul în care recent Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a menționat că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse.
Amintim că, în realitate, Rusia este cea care încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova, întrucât armata rusă nu s-a retras de pe teritoriul acestui stat nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul în 1999.
Rusia menține în regiunea transnistreană a R. Moldova circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.
În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova, dar Rusia a numit rezoluția o „mișcare de propagandă” și a spus că nu o va pune în aplicare.