Șeful Autorității Navale Române, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos, directorul Agenției Navale a Republicii Moldova și șeful Autorității portuare din Ucraina s-au întâlnit la Galați pentru a idenfica cele mai bune soluții de fluidizare a traficului de mărfuri pe Dunăre.
Totodată, șefii autorităților navale și portuare din România, Republica Moldova și Ucraina au pus în discuție diferite scenarii de lucru în vederea descongestionării navelor care așteaptă de zile bune în rada exterioară a portului Sulina, pentru a încărca din porturile ucrainene.
Potrivit presei locale din Galați, întâlnirea s-a dovedit a fi un succes. Cele trei autorități navale împreună cu AFDJ Galați au decis ca din acest moment coordonare traficului spre porturile ucrainene să se facă în comun, prin dialog direct.
Astfel, pentru a se evita aglomerarea zonelor de ancoraj de pe Dunăre, navele sosite la Sulina vor avea permisiunea să plece spre porturile Reni și Ismail doar după ce Autoritatea Portuară a Ucrainei anunță danele disponibile pentru încărcare.
În aceste condiții navele vor intra pe Dunăre într-o ordine prestabilită, în funcție de viteza de operare a porturilor ucrainene, și nu la solicitarea agenților, așa cum se întâmpla până acum.
„Am stabilit o conlucrare operativă între autoritățile portuare din statele sectorului maritim al Dunării, care va ajuta la fluidizarea traficului navelor pentru operare în porturile Ucrainei, Republicii Moldova și României. A fost o ședință productivă”, a declarat Igor Zaharia, directorul Agenției Navale a Republicii Moldova.
Întâlnirea de la Galați, organizată la inițiativa părții române, reprezintă o noutate absolută. Este pentru prima dată în istorie când reprezentanții autorităților navale și portuare din cele trei state s-au așezat la aceeași masă pentru a adopta soluții comune de organizare a traficului de mărfuri pe Dunăre.