Ministerul Justiției din România va sprijini Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Un anunț în acest sens a fost făcut în contextul participării lui George Şerban, secretar de stat de la București, la prima reuniune a Grupului de lucru anticorupție, desfășurată la Chișinău, pe 24 mai 2022.
Prima reuniune a Grupului de lucru anticorupție a fost organizată săptămâna trecută la sediul Ministerului Justiţiei din Republica Moldova. Evenimentul a fost co-prezidat de conducerile Ambasadelor României şi Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi a beneficiat de participarea şi implicarea directă şi strategică a ministrului Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco.
Agenda întâlnirii s-a axat pe prioritățile autorităților de la Chișinău legate de reformarea sistemului de justiție și de luptă împotriva corupției şi pe posibilitățile de suport pe care le poate oferi comunitatea statelor şi organizațiilor donatoare, în mod coordonat.
Prezent la eveniment, George Şerban, secretar de stat al Ministerului Justiției din România, a salutat și a felicitat pe toți cei implicați în organizarea primei întâlniri a Grupului de lucru anticorupție.
„Ne îndreptăm acum către punerea în aplicare a concluziilor convenite la Berlin și cred că acesta este un pas major înainte. Din această perspectivă, eforturile coordonate ale tuturor partenerilor și prietenilor Republicii Moldova sunt cruciale. În același timp, sprijinim eforturile Republicii Moldova de a adera la UE. De la Conferința de la Berlin s-au făcut pași mari. Sperăm ca, în curând, Republica Moldova să obțină statutul de țară candidată și suntem convinși că munca pe care am început-o la Berlin și pe care o continuăm astăzi la Chișinău va ajuta autoritățile să îndeplinească standardele cerute pentru aderarea la UE”, a declarat secretarul de stat George Şerban.
Astfel, oficialul a întărit afirmațiile făcute de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției de la București, cu ocazia Conferinței de la Berlin, care a dat asigurări că „România este pregătită să ofere asistență tehnică Republicii Moldova și să sprijine consolidarea cooperării autorităților competente de la Chișinău cu Ministerul Justiției, Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Agenția Națională de Integritate, Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne”.
Amintim că Grupul de lucru anticorupție a fost creat în cadrul Conferinței internaționale de sprijin pentru Republica Moldova de la Berlin, din 5 aprilie 2022. Acest grup este condus de Guvernul Republicii Moldova și coordonat de Ambasadele României și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Ambasadele celor două state vor oferi sprijin pentru organizarea continuă a lucrărilor Grupului de Lucru, care se așteaptă să se întrunească trimestrial.