Parlamentele României și Republicii Moldova s-au întrunit sâmbătă, în premieră, într-o ședință comună la Chișinău.
În deschiderea reuniunii, au fost intonate imnurile României și Republicii Moldova. De asemenea, Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, a salutat participații de pe ambele maluri ale Prutului, subliniind că această ședință „marchează apropierea noastră nu doar geografică, dar și de suflet”.
La eveniment participă și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, care a ținut un discurs în fața parlamentarilor de la București și Chișinău.
Șefa statului a mulțumit României și cetățenilor ei pentru tot sprijinul și ajutorul acordat Republicii Moldova în ultimele trei decenii, subliniind că „ne-ați fost și ne rămâneți alături pe plan economic, politic, diplomatic, cultural și educațional”.
„Chiar dacă relațiile politice dintre statele noastre au cunoscut urcușuri și coborâșuri, România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-a oferit motorină pentru agricultorii afectați de secetă sau a trimis echipe de medici care să-și susțină colegii din Moldova în lupta cu pandemia de COVID, fie că a reparat școli și grădinițe pentru copiii noștri sau a sprijinit proiecte culturale de anvergură”, a declarat Maia Sandu.
De asemenea șefa statului a vorbit și despre faptul că România este susținătoarea fidelă a Republicii Moldova, în toate formatele relevante, la nivelul Uniunii Europene, mobilizând sprijinul instituțiilor europene și al statelor membre pentru parcursul european al acesteia.
Astfel, Maia Sandu a specificat că recomandarea Comisiei Europene ca Republica Moldova să obțină statutul de candidată la aderarea la UE reprezintă un rezultat mult așteptat și a subliniat că în acest drum contează pe sprijinul și ajutorul României.
„Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dvs.. Avem nevoie de susținerea dvs. pentru a păstra pacea în R. Moldova și a oferi siguranță cetățenilor noștri. Pentru a face față provocărilor fără precedent declanșate de războiul din Ucraina, pentru a continua eforturile noastre de transformare, pentru a rămâne parte a lumii libere și pentru a realiza proiectul generației noastre – integrarea Republicii Moldova în UE.
Aderarea la Uniunea Europeană nu este doar un vis frumos pentru noi. Este șansa noastră de a rămâne o țară democratică. Este șansa noastră de a rezista într-un context geopolitic tot mai complicat. Este cea mai sigură cale spre stabilitate și dezvoltare. Decizia de ieri a Comisiei Europene, care recomandă Consiliului UE să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat, este o noutate foarte importantă pentru noi. Dar știm că decizia cea importantă urmează să se întâmple săptămâna viitoare. Și la această etapă importantă pentru noi, contăm pe sprijinul dvs. Vă rugăm să mergeți în instituțiile europene, să contactați colegii dvs. din statele membre ale Uniunii Europene și să le spuneți că Republica Moldova împărtășește pe deplin valorile Uniunii Europene și merită să aibă această șansă să devină parte a marii familii europene”, a mai subliniat președintele R. Moldova.
Amintim că la reuniunea de astăzi Parlamentul de la București este reprezentat de președintele Senatului, Florin Cîțu, de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de liderii de grup, dar și de șefii de comisii și parlamentari de la toate partidele politice parlamentare. De asemenea, la eveniment au fost invitați toți deputații de la Chișinău.