Parlamentul României sprijină și solicită acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Declarația a fost făcută de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, care are loc, astăzi, la Chișinău.
Potrivit oficialului, România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală de aderare la UE, transmite presa de la Chișinău.
„Sunteți într-un moment unic din punct de vedere istoric în ceea ce înseamnă perspectivele și oportunitățile de dezvoltare ale Republicii Moldova. Mai este mult de muncă, un drum foarte lung de parcurs. Dar astăzi aveți șansa să vă luați destinul în propriile mâini și să lucrați zi de zi pentru ca toții copiii care se nasc astăzi să crească într-o Republică Moldovă cu adevărat europeană”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a mai remarcat, în cadrul discursului, că Parlamentul României dorește extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova.
„România și Republica Moldova sunt parte din aceeași comunitate marcată de o istorie, cultură și limbă comună. Aceasta este indivizibilă și inseparabilă. Este însă timpul să ne asumăm acest destin comun prin dezvoltarea, inclusiv a unei zone economice și comerciale comune și facilitarea fluxului de persoane. Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de ușor să facă afaceri la Chișinău, precum la București”, a spus Marcel Ciolacu.
La rândul său, Florin Cîțu, președintele Senatului României, a declarat în fața parlamentarilor de pe ambele maluri ale Prutului că această reuniune „are o încărcătură simbolică, care demonstrează deschiderea fără precedent a relațiilor dintre România și Republica Moldova, angajamentul de a seta un nivel de ambiție superior la nivel bilateral și susținerea fermă a României pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova”.
„Prin ședința comună de astăzi a celor două Parlamente reafirmăm legătura specială dintre statele noastre conferită de comunitatea de limbă, istorie și de cultură, dar și de parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Relațiile noastre bilaterale se bucură în prezent de un context extrem de favorabil. Există astăzi în Republica Moldova o majoritate proeuropeană și pro reforme, care dă dovadă de multă voință politică și acțiuni concrete în direcția accelerării procesului de transformare și modernizare. Trebuie să valorificăm această oportunitate conferind și mai multă substanță și soliditate relației de parteneriat strategic, astfel încât să putem avansa agenda bilaterală și proiectele menite să conecteze Republica Moldova cu Uniunea Europeană”, a menționat Florin Cîțu.
Potrivit președintelui Senatului României, viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. „Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova și pentru România în virtutea trecutului, valorilor și idealurilor care ne unesc”, a mai adăugat acesta.
Amintim că, la această reuniune, Parlamentul de la București este reprezentat de președintele Senatului, Florin Cîțu, de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de liderii de grup, dar și de șefii de comisii și parlamentari de la toate partidele politice parlamentare.
Totodată, Parlamentul de la Chișinău a anunțat că a invitat toți deputații. Ulterior, parlamentarii socialiști și comuniști, dar și cei din partidul oligarhului fugar Ilan Șor au anunțat că nu vor participa la ședință.