Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, a vorbit în cadrul ședinței comune a Parlamentelor de la Chișinău și București, despre necesitatea anulării interdicțiilor de călătorie puse unor cetățeni români de către regimurile anterioare, dar și despre un tratat de cetățenie bilaterală.
„Fraților, eu iubesc Basarabia și îi iubesc pe basarabeni. În venele mele curge și sânge de basarabean, bunica mea maternă s-a născut în Basarabia. M-aș bucura dacă într-o bună zi atât eu, cât și ceilalți peste 800 de mii de urmași ai basarabenilor refugiați după 28 iunie 1940 în interiorul României, să fiu recunoscut ca cetățean al Republicii Moldova. Cred că merită să ne gândim împreună la un Acord bilateral în materie de cetățenie, cum există atâtea în Europa și în lume”, a spus liderul grupului AUR din Senatul României.
El a mai amintit că peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova și-au redobândit cetățenia română, subliniind în acest sens că România are o datorie istorică față de Republica Moldova.
„Acești oameni aduc România în Republica Moldova și Republica Moldova în România. Ei gândesc pragmatic, acționează responsabil față de ei și familiile lor și arată prin exemplul lor calea de urmat și de către clasa politică”, a subliniat Târziu.
Printre altele, el s-a referit și la cazul lui George Simion, membru al delegației oficiale a Parlamentului României, care nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova pentru a participa la această ședința comună, din cauza unei interdicții aplicate în 2018 de regimul Plahotniuc- Dodon.
„Dorim să anulăm toate interdicțiile de călătorie puse unor cetățeni români de către regimul cleptocratic anterior. Și aici mă refer inclusiv la nedreapta interdicție pusă colegului nostru George Simion, care astăzi ar fi trebuit să fie aici”, a mai remarcat senatorul.
Și Raisa Enachi, deputată AUR, originară din Republica Moldova, a vorbit, în ședința comună, despre lipsa liderului Alianței pentru Unirea Românilor.
„Azi, aici, ar fi trebuit să fie președintele AUR, George Simion, dar, din păcate, el nu se află aici. Acest lucru a fost cauzat de anumite chestiuni procedurale ale Republicii Moldova și este regretabil și greu, foarte greu de acceptat. Am plecat spre Chișinău de acasă. Sunt parlamentar al României. Sunt născută aici, în Basarabia română. Am fost rușinată de felul în care a fost tratat fratele nostru, român, deputatul George Simion. Evenimentul de azi vine în întâmpinarea idealurilor națiunilor române. Cu toții ne dorim să fim un singur popor și o singură țară.”, a spus Raisa Enachi.
Amintim că George Simion, liderul grupului parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor, urma să participe, sâmbătă, la ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, la Chișinău.
Însă, deputatul de la București nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova din cauza unei interdicții aplicate în 2018 de regimul Plahotniuc-Dodon.
Autoritățile de la Chișinău au declarat anterior că interdicția aplicată lui Simion poate fi anulată doar de către instanța judecătorească.