În oraşul ucrainean Odesa, va avea loc, săptămâna viitoare, o întâlnire a miniştrilor de externe ai Republicii Moldova, Transnistriei și Ucrainei – informează site-ul ucrainean de ştiri Podrobnosti, citând o sursă diplomatică. „Un rezultat important al vizitei de miercuri (18 ianuarie) în Ucraina a preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, este programarea reuniunii de săptămâna viitoare de la Odesa, care va fi organizată la nivel de miniştri de externe din Ucraina, Republica Moldova şi Transnistria” – a subliniat sursa, potrivit căreia, partea ucraineană depune eforturi imense pentru soluționarea conflictului transnistrean. „Până în prezent, avem toate motivele să credem că Ucraina dă tonul reglementării transnistrene” – a subliniat interlocutorul portalului Podrobnosti. În opinia sa, datorită eforturilor diplomaţiei ucrainene, dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol a fost, practic, reluat, iar în luna septembrie a acestui an, vor fi reluate şi negocierile în formatul „5 +2”. „Și în timpul vizitei preşedintelui nou ales al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, dar şi în timpul vizitei liderului moldovean, Marian Lupu, la Kiev, s-a convenit că părţile sunt pregătite să caute un numitor comun în vederea soluţionării conflictului transnistrean” – a subliniat sursa. Menționăm că preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, care deţine şi postul de preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, a efectaut, miercuri, o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu şeful statului ucrainean, Viktor Ianukovici. În anul 2011, Ianukovici şi Lupu s-au întâlnit de trei ori: pe data de 9 iulie, în Republica Autonomă Crimeea, pe 2 septembrie, în timpul reuniunii Consiliului președinților de țări din Comunitatea Statelor Independente şi la 27 septembrie, în timpul unei vizite de lucru în Ucraina. Evghenii Şevciuk, care a câştigat alegerile prezidenţiale din Transnistria, a fost învestit în funcţie oficial la 30 decembrie 2011, iar pe data de 12 ianuarie 2012, a efectuat o vizită în capitala Ucrainei, unde s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe, Konstantin Hrişcenko.
Portalul Podrobnosti, care citează publicația „Kommersant-Ucraina”, comentează relația existentă între președintele moldovean, Marian Lupu, și omologul său de la Kiev, Viktor Ianukovici, în contextul recentei vizite a liderului de la Chișinău în capitala Ucrainei. Prin urmare, se poate spune că, în ultimele şase luni, Marian Lupu şi Viktor Ianukovici au stabilit relaţii destul de apropiate – notează sursa, menționând că, în septembrie, de exemplu, președintele ucrainean a fost de acord chiar să rezolve problema transportului omologului său moldovean, care a participat, în Tadjikistan, la o reuniune oficială. „La summit-ul Comunităţii Statelor Independente de la Duşanbe, Marian Lupu și Viktor Ianukovici au plecat cu același avion, de la Kiev” – detaliază Podrobnosti. Potrivit declarației unui diplomat, citat de sursa menționată, după reuniunea de la Dușanbe, Lupu și Ianukovici au avut mai multe convorbiri telefonice, însă nu au discutat despre acestea cu mass-media din Ucraina sau din Republica Moldova. „Pentru Viktor Ianukovici, o astfel de prietenie este foarte importantă” – a menționat sursa. Presa ucraineană scrie că principala temă a discuțiilor pe care Lupu și Ianukovici le-au purtat la întâlnirea de miercuri a fost soluţionarea conflictului transnistrean.
După vizita în Ucraina a noului lider al Transnistriei, Evghenii Şevciuk, care a fost primit, pe 12 ianuarie, la Kiev, de ministrul ucrainean de externe, Konstantin Hrişcenko, se poate spune că deplasarea lui Lupu în capitala ucraineană a făcut posibilă desfășurarea unei noi runde de negocieri – de data aceasta, cu partea moldovenească. Lupu și Ianukovici nu au făcut comentarii referitoare la discuţiile despre conflictul transnistrean, însă presa scrie că, în urma tuturor acestor întâlniri, Chişinăul, Kievul
şi Tiraspolul au ajuns la o înţelegere foarte importantă – la sfârşitul săptămânii viitoare, în orașul Odesa, va avea loc o reuniune trilaterală la nivel de miniştri de externe.
Podrobnosti amintește că, în ciuda declaraţiilor tuturor părţilor implicate ( Moldova şi Transnistria – părți implicate în conflict, Ucraina, Rusia și OSCE – mediatori, SUA și UE – observatori) privind angajamentele pe care le au în cadrul acestui format, procesul de negociere „5 +2” este blocat de câţiva ani. În aceste condiţii, desfăşurarea unei reuniuni trilaterale la Odesa are o semnificaţie specială. „Este evident că Ucraina dorește să ia iniţiativa altor mediatori, inclusiv a Federației Ruse, pentru a căpăta încredere în vederea reluării discuțiilor dintre Tiraspol și Chişinău” – scrie sursa, menționând că în aceste condiţii, este foarte important de remarcat că ministrul ucrainean de externe, Konstantin Hrișcenko, a făcut anterior aluzie la intenţia Kievului de a demonstra rolul important pe care îl are în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. „Nu exagerăm dacă afirmăm că vocea noastră s-a dovedit a fi esenţială atunci când politicienii de la Chişinău şi Tiraspol au reluat discuţiile” – a declarat ministrul ucrainean, în decembrie anul trecut. Nu este clar, însă, care va fi reacţia Moscovei față de consolidarea rolului Ucrainei în tot acest proces – se întreabă Podrobnosti. Specialistul în problema transnistreană Natalia Belițer, de la Institutul Democratic Ucrainean „Pilip Orlik”, susţine că politica promovată de noul lider de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, depinde, în mare măsură, de Kremlin, însă, cu toate acestea, Ucraina are posibilitatea să facă propriul joc în regiunea transnistreană. „La ultimele alegeri din Transnistria, toţi candidaţii la preşedinţie erau orientaţi spre Rusia. Evghenii Şevciuk, însă, spre deosebire de fostul lider Igor Smirnov, este mai flexibil şi mai uşor de abordat. Prin urmare, schimbarea regimului de la Tiraspol a creat noi oportunităţi pentru partea ucraineană” – a menționat expertul.
Autor: Horia Ivanciuc pentru Info Prut
Sursa imagine: Epochtimes-romania.com