Antoniu Martin, istoric din România, a detaliat, într-un articol, acțiunile pe care le poate face România pentru a contribui la integrarea europeană a Republicii Moldova. Potrivit acestuia, România nu poate lipsi din capitolul aderării, deschis odată cu obținerea statutului de candidat.
„În perioada imediat următoare, organismele europene așteaptă de la Republica Moldova pași importanți în special în domeniul justiției, care să reflecte clar voința și determinarea politică în lupta împotriva corupției și implicit să genereze creșterea încrederii cetățeanului în actul de justiție. Este un capitol în care România poate sprijini Republica Moldova prin furnizarea de expertiză”, a subliniat istoricul arădean.
Potrivit lui Martin, un alt aspect îl reprezintă necesitatea de a implementa aquis-ul comunitar, care desemnează totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene.
„În acest sens, salutară este propunerea unui europarlamentar român de a furniza Republicii Moldova întreaga documentație în limba română pe care România o deține și pe care a implementat-o la vremea respectivă și ea. Dincolo de sprijinul la nivel guvernamental, cu caracter financiar, furnizat de România, este foarte importantă aprofundarea colaborării pe palier administrativ între entități similare de pe ambele maluri ale Prutului”, mai precizează Antoniu Martin.
În final, acesta menționează că un rol semnificativ îl poate juca și societatea civilă, deoarece nivelul de implicare al acestui sector în problematica generală a unei țări reprezintă un barometru relevant pentru maturitatea democratică.