Sub genericul „Descoperă cerul Basarabiei”, în Republica Moldova se desfăşoară un turneu de educaţie astronomică. Pasionaţii de pe ambele maluri ale Prutului pot privi stelele printr-un telescop performant, adus din România. Proiectul a început în parcul Țaul, din raionul Dondușeni, notează TVR Moldova.
Turneul este ghidat de astronomul Ciprian Vîntdevară din România, specialistul care a realizat cea mai mare descoperire din istoria astronomiei românești și a şaptea pe plan mondial, identificând o Novă Roșie Luminoasă. Tot el a descoperit, în noiembrie 2019, o stea pe care a numit-o în cinstea orașului său natal – Bârlad.
„Avem un telescop special pentru soare, pe care l-am adus aici. Este unic în România, fiind cel mai mare telescop destinat publicului. Cu acest telescop special pentru soare putem să vedem detalii, erupții, filamente, și chiar explozii pe suprafața soarelui”, a subliniat șeful secției Astronoomie din cadrul muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, Ciprian Vîntdevară.
Evenimentul a fost organizat la inițiativa Asociației Obștești „Orizonturi Rustice” din municipiul Bălți.
„Scopul acestui turneu este motivarea tinerei generații și a amatorilor de astronomie, de a descoperi universul, de a cunoaște cerul”, a precizat președintele asociației, Ala Cucu.
Turneul „Descoperă cerul Basarabiei!” se desfăşoară în perioada 11- 15 iulie şi urmează să ajungă în Drochia, Bălți, Orhei și Chișinău.