„Efortul nostru constă atât în buna gestionare a proceselor economice, cît şi de protecţie nemijlocită a sănătăţii cetăţenilor noştri”, a accentuat dl Viceprim-ministru Valeriu Lazăr în cadrul Grupului Consultativ în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorului, transmite Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-media Ministerul Economiei.
Prima şedinţă organizatorică a Grupului Consultativ (GC) în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorului a avut loc marţi, 31 ianuarie 2012, la Ministerul Economiei. Desfăşurarea acestei şedinţe a avut drept scop crearea unei platforme de comunicare şi promovare a parteneriatului în procesul decizional între Ministerul Economiei, sectorul non-guvernamental şi mediul de afaceri din domeniile vizate.
Preşedintele Grupului Consultativ, Viceprim-ministrul, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, în cadrul şedinţei a ţinut să sublinieze masa critică de probleme care s-au acumulat în domeniul dat, necesitatea stringentă a unei concepţii actualizate de reformare sistemului de supraveghere a calităţii.
Un şir de reforme, pe care şi le propune GC spre dezbateri, sunt parte a angajamentelor Guvernului în procesul de negociere cu UE, ca unul dintre principalii parteneri în comerţ ai RM.
„Ne punem mari speranţe în succesul acestei platforme lărgite, unde ne-am străduit să includem entităţi şi persoane cu experienţă, care ne pot oferi expertiza necesară elaborării şi implementării cadrului normativ în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorului, dar, în acelaşi timp, succesul depinde şi de gradul de implicare a sectorului participativ la menţinerea dialogului constructiv, inclusiv credem că s-au copt premizele şi pentru implicarea sectorului privat în domeniu” – a spus dl Lazăr în cadrul şedinţei GC.
Crearea unui astfel de organ consultativ va contribui la creşterea gradului de transparenţă a deciziilor în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorului, asigurând informarea, consultarea şi participarea activă a reprezentanţilor sectorului guvernamental şi parestatal, pe de o parte, cât şi a sectorului non-guvernamental şi mediul de afaceri din domeniile vizate, pe de altă parte, la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative din domeniile comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorului.
îşi doreşte să creeze terenuri pregătite pentru ulterioarele schimbări legislative şi normative în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorului.Un domeniu prioritar pentru primele şedinţe a GC va fi elaborarea şi implementarea legislaţiei secundare pentru punerea în aplicare a actelor legale adoptate în 2011 în domeniul infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorului.
A fost propus ca membrii Grupului să se întruneaască cel puţin o dată pe lună, prin participarea la toate etapele procesului de elaborare şi implementare a politicilor prin realizarea unui schimb continuu de idei şi recomandarea unor acţiuni în domeniile vizate. Astfel, prin crearea unui amplu proces consultativ cu societatea civilă Ministerul Economiei.
De asemenea, Grupul Consultativ va da recomandări şi soluţii în procesul de modernizare a cadrului instituţional al sistemului de metrologie şi standardizare naţional şi va acorda suportul necesar pentru dezvoltarea şi susţinerea acestuia.
NOTĂ: Grupul Consultativ este format din 21 membri, această lista a membrilor GC rămâne deschisă. Ministerul Economiei invită instituţiile din domeniile vizate la dezvoltarea acestei platforme de dialog.