Directorul Moldovagaz: Livrările de gaze naturale după 1 octombrie, la discreția Gazprom

Gazprom are motive juridice de a opri livrările de gaz în Republica Moldova, întrucât Chișinăul nu reușește să-și onoreze obligațiunile stipulate în protocolul semnat în luna octombrie 2021. Declarații în acest sens au fost făcute de Vadim Ceban, directorul companiei Moldovagaz. 

Potrivit sursei citate, în aceste condiții situația privind reducerea sau sistarea complete a livrărilor de gaze naturale în Republica Moldova după data de 1 octombrie este incertă.

Este la discreția Gazprom dacă livrările de gaze naturale vor fi continuate de la 1 octombrie sau nu. În afară de achitările pe care le efectuăm în fiecare lună la data de 20, achitarea avansului, cu sprijinul Guvernului reușim să facem față acestei cerințe, dar există și protocolul semnat anul trecut, cu aspectele ce vizează auditul. Gazprom solicită ca acest audit să fie finalizat până la 1 octombrie, lucru imposibil”, a spus Vadim Ceban, transmite presa de la Chișinău.

El a mai explicat că prețul mare de achiziție a gazelor naturale determină Moldovagaz să solicite ANRE o nouă majorare de tarif, care ar permite efectuarea plăților către Gazprom, dar și acoperirea devierilor financiare.

De asemenea, șeful Moldovagaz a mai remarcat că în luna octombrie, dacă va fi menținut actualul contract, prețul de achiziție va fi mai mic, fapt generat de modificarea formulei de calcul.

Nici noi nu suntem fericiți cu așa prețuri, la noi tot sunt probleme, scade consumul. Scad volumele pe care le vindem și asta deja este vizibil. Deja volumele au scăzut cu 15-20%. Primim scrisori de la consumatori mari, din domeniul industrial care trec de la gaz la păcură. Cu referire la tarif, dacă facem un calcul simplu, la prețul de achiziție din septembrie, un metru cub de gaz iese 1,8 dolari, dacă înmulțim la cursul valutar, iese peste 36 de lei. Dar din octombrie se schimbă formula și va fi alt preț, respectiv noi propunem un tarif adecvat, dar aici am întârziat. Acest tarif trebuia aplicat încă din perioada verii, pentru că în perioada de vară în loc să reducem devierile financiare, noi invers, am acumulat mai multe devieri”, a mai menționat Vadim Ceban.

Amintim că, în luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare a gazelor naturale.

Conform, anexei contractului, Chișinăul se obligă să realizeze un audit independent al datoriilor Moldovagaz față de Gazprom, sumă acumulată în perioada 1993-2021. După efectuarea auditului, Chișinăul se angajează să stabilească un calendar de achitare a datoriilor malului drept.

În prezent, consumatorii din Republica Moldova achită un tarif de 22,99 lei moldovenești pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Prețul de achiziție a gazului oferit de Rusia este în luna septembrie de 1.883 dolari pentru o mie de metri cubi, cu peste 400 de dolari mai mult față de luna august.

Next Post

Arhiva InfoPrut