Un grup de semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova i-au solicitat lui Klaus Iohannis, președintele României, abrogarea Decretului prin care moldovenistului Marian Lupu i-a fost acordat Ordinul „Steaua României”.
În acest sens, parlamentarii care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova față de Rusia imperială la 27 august 1991 au lansat un apel public către președintele României.
„Noi, un grup de Deputați ai Poporului din Parlamentul Independenței (1990-1994), votanți și semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991, Declarația legitimată prin votul unanim al delegaților plenipotențiari la Marea Adunare Națională, observăm de mai mulți ani o tendință părtinitoare, inexplicabilă în acordarea Înaltei distincții „Steaua României” unor cetățeni ai Republicii Moldova care, fie au colaborat cu regimul sovietic de ocupație, fie au adus prejudicii cauzei naționale, promovând românofobia la pachet cu moldovenismul primitiv, de sorginte stalinistă.
Devalorizarea distincțiilor statului român în raport cu cetățenii din Republica Moldova durează de peste trei decenii. Dincolo de câteva nume de mare prestigiu popular din Mișcarea de Eliberare Națională și Renaștere Românească, găsim decorați demnitari de stat care au susținut Puciul de la Moscova din august 1991, iar unii cu statutul oficial de Deputat al Poporului în Parlamentul Republicii Moldova, nu au votat Declarația de Independență față de Moscova. Lista colaboraționiștilor, turnătorilor, agenților poliției politice (KGB) și cântăreților Puterii Sovietice, care a salvat Basarabia de sub jugul „ocupanților români”, cuprinde destule nume obscure sau total anonime decorate de statul român, fapt ce a trezit și trezește nedumerirea și revolta cetățenilor din Republica Moldova. Cu mare regret, constatăm că zeci și sute de luptători, care au constituit nucleul Mișcării de Eliberare Națională și Renaștere Românească în perioada 1986-1992, și au riscat cu viața proprie și familia, nu s-au învrednicit nici de o atenție sau distincție din partea statului român, fiindcă au considerat umilitor să bată la ușa Ambasadei României sau să alerge la București să-și afișeze contribuția la procesele de deșteptare națională și integrare a R. Moldova în spațiul românesc”, se arată în apelul respectiv, care a fost publicat de Alexandru Arseni, unul dintre semnatari.
Foștii deputați de la Chișinău s-au arătat indignați și de faptul că vineri, 8 septembrie 2022, președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor fostului comunist Marian Lupu, actualul președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova.
„Și mai jignitor este faptul decorării recente a dlui Marian Lupu care:
- a) În raport cu adoptarea Declarației de Independență a calificat această acțiune firească a întregului popor ca act regretabil, care a dus la destrămarea fostei URSS;
- b) În calitatea sa de Președinte al Parlamentului avea obligația sacră, constituțională de a asigura intangibilitatea documentelor fundamentale, constitutive ale statului Republica Moldova. Astfel, Marian Lupu a neglijat obligațiile ce îi reveneau și nu a organizat măsurile pentru securizarea arhivei parlamentare și a favorizat ca în ziua de 7 aprilie 2009, să fie distrusă Declarația de Independență prin ardere sau răpire (a fost intentat și dosar penal pe faptă). Tot în această perioadă unii tineri au trecut prin coridorul morții, acțiuni întreprinse de organele de forță cu acordul tacit al lui Marian Lupu.
- c) În seara zilei de 7 aprilie 2009 Marian Lupu, președintele Parlamentului, a declarat public că arborarea drapelului României pe „batimentul” edificiului Președinției demonstrează direct că a fost întreprinsă o lovitură de stat. Astfel Marian Lupu a acuzat deschis România într-o pretinsă lovitură de stat la Chișinău”, au amintit semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova.
În acest sens, aceștia au făcut un apel la responsabilitate și i-au solicitat președintelui României, Klaus Iohannis, abrogarea Decretului prin care lui Marian Lupu i-a fost acordată Înalta decorație „Steaua României”.
Apelul respectiv a fost semnat de 41 de deputați din Parlamentul Independenței, printre care se numără Alexandru Arseni, Alecu Reniță și Ion Costaș.
Menționăm că anterior și liderul Asociației „UNIREA-ODIP” de la Chișinău, Vlad Bilețchi, i-a expediat președintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă prin care solicită retragerea Ordinului Național „Steaua României” acordat lui Marian Lupu.
Totodată, Dorin Chirtoacă, fostul președinte al Partidului Liberal din Republica Moldova, a anunțat că renunță la „Steaua României” oferită de Klaus Iohannis ca gest de protest pentru decorarea moldovenistului Marian Lupu.