Reunirea Republicii Moldova cu România reprezintă una din prioritățile proiectului de țară pe care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor urmează să îl lanseze în această toamnă.
În acest sens, astăzi în cadrul unei dezbateri publice privind politica externă și românii de pretutindeni s-a discutat, inclusiv, despre programul ce vizează reunirea Republicii Moldova cu România.
Potrivit lui Vlad Cubreacov, vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă și români de pretutindeni din cadrul AUR, Alianța pentru Unirea Românilor rămâne atașată ideii de unitate națională.
În acest context, reprezentantul AUR a mai reiterat că România are o responsabilitate istorică față de conaționalii săi din R. Moldova, stat românesc tranzitoriu proclamat pe ruinele fostului Imperiu Sovietic.
„În scopul Reunirii, Alianța pentru Unirea Românilor este decisă să aplice următoarele măsuri concrete:
– realizarea la Chișinău a Fondului Moldova ca fond românesc de investiții și reintegrare;
– deblocarea procesului de redobândire a cetățeniei române prin întărirea capacității administrative a Autorității Naționale pentru Cetățenie, în special prin dublarea personalului acestei instituții;
– deschiderea la Chișinău a unei filiale a Academiei Române, alături de filialele de la Timișoara, Iași și Cluj;
– integrarea spațiului R. Moldova în strategia de securitate a României, în actualul context de securitate regional tot mai degradat;
– unificarea infrastructurii de transport, în special a celei feroviare, dar și infrastructurii energetice și de comunicații, inclusiv, prin subvenționarea prețurilor acesteia. De asemenea, unificarea pieței forței de muncă, unificarea pieței media și crearea unui spațiu informațional comun.
În acest sens, AUR garantează că firmele din România vor beneficia de sprijin de stat pentru extinderea lor în stânga Prutului. Operatorii economici și întreprinzătorii din R. Moldova, de asemenea, vor beneficia de programe de încurajare a inițiativei economice interne de tipul start-up în măsura în care activitatea lor economică va fi orientată spre România și piața românească.
Pentru implementare politicilor de Reunire, AUR va înființa structuri responsabile de reintegrarea R. Moldova în toate instituțiile publice care vor avea legătură cu aceasta. Toate acestea vor fi integrate, la rândul lor, într-o structură centrală guvernamentală”, a mai subliniat Cubreacov.
Totodată, el s-a referit și la recuperarea proprietăților Mitropoliei Basarabiei ca parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române și instituție fundamentală care are capacitatea de reorganizare a spațiului nostru spiritual comun.
„O altă măsură concretă ar fi refacerea celor 14 poduri peste Prut distruse de sovietici în 1940 și 1944. Sunt în asentimentul dvs. când spun că Reunirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un proces viu, amplu și profund pe care nu-l poate opri nimeni. Alianța pentru Unirea Românilor este decisă să accelereze acest proces și face tot posibilul în acest sens”, a declarat Vlad Cubreacov în cadrul conferinței.
La rândul său, senatorul Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de conducere al AUR, a specificat că acest eveniment este „foarte important” și „face parte dintr-un proces de alcătuire a unui program de guvernare care trebuie pus în practică”.