Klaus Iohannis, președintele României și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, au condamnat anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene ocupate.
„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei. Cerem tuturor statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală”, a declarat președintele României.
Totodată, Klaus Iohannis a subliniat că Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina, continuând să ofere un puternic sprijin economic, militar, social și financiar.
La rândul său și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a venit cu o reacție similară după ce Rusia a anexat ilegal mai multe regiuni din Ucraina.
„Condamn și resping cu fermitate încercarea Rusiei de a anexa ilegal regiunile ocupate din Ucraina în urma voturilor false pe care le-a organizat sub amenințarea armei. Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și Crimeea sunt teritoriile Ucrainei. Sprijinul Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne de neclintit”, a menționat șefa statului într-un mesaj publicat pe Twitter.
Amintim că Rusia a declarat vineri, 30 septembrie 2022, patru provincii ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie ca fiind parte a teritoriului său. Anunțul a fost făcut de președintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii regiunilor ocupate așa-numitele „tratate” de alipire la Federația Rusă.
Totodată, liderul de la Kremlin a spus că Rusia este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar nu va discuta cu Kievul despre teritoriile de acum anexate, pretinzând că autoritățile ucrainene „trebuie să respecte libera exprimare a voinței populare” a locuitorilor celor patru provincii, o referire la așa-zisele referendumuri prin care Rusia dorește să-și atribuie o bază legală a anexării lor, fără a ține cont de dreptul internațional.