Episcopul de Bălți, alături de Episcopul Basarabiei de Sud, au participat joi, 29 septembrie, la ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești și la ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de la București.
Evenimentul a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele reprezentanților clerici și mireni ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române în acest organism central deliberativ.
Înainte de deschiderea ședinței de constituire, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a săvârșit o slujbă de Te Deum în prezența ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Adunarea Națională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale, alcătuit din câte trei reprezentanți ai fiecărei eparhii a Bisericii Ortodoxe Române, un cleric și doi mireni, delegați de adunările eparhiale pe termen de 4 ani.
Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate, și este compus din Patriarh, toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii vicari în funcție.
Mitropolia Basarabiei este reprezentată în Sfântul Sinod de către: IPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, PS Antonie, Episcopul de Bălţi și PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Printre principalele hotărâri pe care le-a luat Sfântul Sinod la ședință se numără:
- Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;
- Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
- Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;
- Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
- Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
- Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;
- Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).