Moscova consideră că acuzațiile conform cărora Rusia ar folosi gazul ca „armă energetică și unealtă de presiune politică” asupra Republicii Moldova sunt „absurde și neîntemeiate”.
Potrivit Mariei Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, este absurd ca Rusia să fie acuzată că folosește gazul ca armă energetică în condițiile în care atât Republica Moldova, cât și UE au folosit timp de zeci de ani gazul rusesc.
„Absolut neîntemeiate sunt și acuzațiile potrivit cărora Rusia ar folosi gazul pentru a schimba parcursul european al R. Moldova. Niciodată nu am considerat un impediment parcursul european al R. Moldova pentru dezvoltarea relațiilor moldo-ruse” a declarat Zaharova.
Totuși, reprezentanta MAE-ului rus a spus că presupusa poziție anti-rusă a Chișinăului, dictată de apropierea de Vest, are anumite consecințe. „Odată cu aspirațiile către Occident, este necesar să-ți asumi și obligații cu caracter anti-rus. Bonusurile evidente pe care le vede Chișinăul din interacțiunea cu UE trebuie să fie însoțite de anumite consecințe negative datorate poziției anti-ruse. Așa vedem noi.” a menționat Zahorova.
De asemenea, aceasta a mai adăugat că Moscova a declarat de fiecare dată că toate întrebările privind livrările de gaz rusesc către Republica Moldova țin exclusiv de domeniul comercial și sunt de competența concernului rus Gazprom.
Astfel, potrivit oficialului rus, în octombrie 2021, contractul de furnizare a gazelor naturale a fost prelungit în cele mai avantajoase condiții pentru Chișinău. „După aceea, Moldovagaz a încălcat în mod repetat contractul privind condițiile de plată pentru gazul furnizat și a apelat la Gazprom cu solicitarea de a-i ușura obligațiile contractuale. Este un fapt. Federația Rusă a avut mereu o atitudine înțelegătoare față de solicitările partenerilor din Republica Moldova” a conchis Zaharova.
Menționăm că, în realitate, Rusia a împins Republica Moldova într-o criză energetică fără precedent după ce Gazprom a luat unilateral și neîntemeiat decizia de a reduce considerabil livrările de gaze naturale. Mai mult, invocând motivul insuficienței de gaze, Centrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea separatistă transnistreană și controlată de ruși, a decis să nu mai livreze, începând cu 1 noiembrie, energie pe malul drept al Nistrului.