Salvatorii din Republica Moldova vor avea intervenții mai eficiente, timp de reacție mai scurt și lărgirea spectrului de intervenții după ce Republica Moldova a aderat la Mecanismul de Protecție civilă al Uniunii Europene.
„Astfel, vor putea fi gestionate crize precum inundații, prin acțiuni de pompare cu capacitate mare, lichidare incendiilor de vegetație, cu autospeciale de intervenție, dar și intervenția echipelor de salvatori pentru acțiuni de deblocare și salvare de sub dărâmături în medii urbane. Obiectivul mecanismului este de a consolida cooperarea în domeniul protecției civile, sprijinind eforturile țărilor de a proteja oamenii, mediul și bunurile împotriva tuturor tipurilor de dezastre naturale și provocate de om”, se arată într-un comunicat de presă al MAI.
Odată cu aderarea la mecanismul protecției civile al UE, R. Moldova va beneficia și de consultanță, expertiză și susținerea Uniunii Europene în domeniul intervenției, prevenției și pregătirii în caz de dezastre.
Potrivit sursei citate, în ultimii doi ani, Republica Moldova a beneficiat de asistența statelor participante la mecanism, în contextul pandemiei COVID -19, crizei energetice și invaziei ruse în Ucraina. La fel, Republica Moldova a oferit asistență statelor UE prin intermediul misiunilor din Grecia, la lichidarea incendiilor, și România, pentru oferirea asistenței bolnavilor de COVID.