Acordarea autonomiei fiscale, diminuarea influenței politice și financiare, modernizarea administrației publice prin optimizarea activității, descentralizarea și creșterea potențialului de dezvoltare sunt câteva dintre aspectele discutate la Conferința „Reforma Administrației Publice: provocări și perspective, care a avut loc astăzi la Chișinău.
Potrivit Nataliei Gavrilița, premierul Republicii Moldova, eficiența funcționării Administrației Publice Locale constă în adoptarea unui cadru legal și instituțional care să fie clar și transparent. În acest context, ea a remarcat că printre cerințele de bună funcționare ar fi integritatea funcționarilor publici, sistemul de salarizare îmbunătățit și digitalizarea modalităților de plată pentru combaterea corupției, subliniind România este țara pe care Republica Moldova o va prelua drept model.
„Ne bucurăm foarte mult că începem să avem relații cu instituții europene, în primul rând cu România, care ne vor ajuta să creștem capacitățile funcționarilor noștri și să readucem prestigiul și statutul funcției publice”, a menționat Natalia Gavrilița, transmite Radio Chișinău.
Adoptarea reformei administrației publice locale este una din cele mai importante cerințe pe care Comisia Europeană a impus-o Republicii Moldova, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
„Este important rolul administrației publice, care este esențial în asigurarea unor standarde mai bune de trai și de educație pentru cetățeni, dezvoltarea economică a statului, un sistem de justiție echitabilă. În ceea ce privește un model de administrație publică, nu există un model unic la nivelul Uniunii Europene. Statele membre UE fiecare și-au ales un model stabilit propriu”, a spus ambasadorul UE la Chișinău.
La rândul său, președintele Congresului Autorităților Publice Locale, primarul satului Selemet din raionul Cimișlia, Tatiana Badan, a remarcat că pentru o reformă eficientă este nevoie de o consultare publică la care să participe fiecare administrație locală.
„În tot acest proces de căutare a unui model potrivit republicii noastre, foarte mult contează implicarea largă a actorilor principali, dialogul real și crearea unui mediu de încredere între toți participanții la proces. Acest element important, cu regret, a fost neglijat, iar în ultima perioadă remarcăm că am reușit să stabilim acest mecanism de dialog instituționalizat”, a specificat Tatiana Badan.
Partenerii proiectului de asistență pentru elaborarea unei noi strategii de reformă a administrației publice sunt Uniunea Europeană, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.