Primăria oraşului Bălţi nu a reuşit să obţină în instanța de judecată interdicția desfășurării marșului care urmează să marcheze 94 de ani de la votarea Moţiunii Adunării generale a Zemstvei din districtul Bălţi prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiţionată a Unirii Basarabiei cu România.
Redăm în continuare un comunicat al Platformei Civice Acţiunea 2012, remis la adresa redacţiei, în care sunt descrise obstacolele întâmpinate în ultimele zile de grupul de simpatizanţi ai Platformei, din oraşul Bălţi, în încercarea de a organiza un eveniment legat de momentul Unirii:
,,De la începutul anului curent, noi, bălțenii cu suflete de români, am conștientizat că indiferența nu este o formă de rezistență și că doar prin acțiuni concrete ne putem face auziți. Din șirul de activități desfășurate se enumeră manifestații publice, evenimente culturale, campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la trecutul istoric, la valorile naționale și necesitatea realizării unității naționale.
Dorind ca acțiunile noastre să fie de o rezonanță mai mare, am decis ca în luna martie să organizăm o manifestație publică prin care să comemorăm împlinirea celor 94 de ani de la adoptarea Moţiunii Adunării generale a Zemstvei din districtul Bălţi prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiţionată a Unirii Basarabiei cu România.
Pe parcursul pregătirilor pentru acest eveniment ne-au fost puse diverse piedici, însă noi nu am renunțat, iar poziția noastră a fost, este și va fi aceeași: noi pledăm pentru adevărul istoric, pentru originile noastre și pentru desăvârșirea unității naționale.
Încercările de a anunța autoritățile publice locale cu privire la desfășurarea marșului dedicat Unirii, la data de 3 martie, s-au soldat cu o reacție ostilă din partea conducerii primăriei Bălți: întârzieri în analizarea declarației prealabile și motive absurde pentru care nu poate fi acordată autorizarea marșului.
După ce săptămâna trecută am făcut publică situația lucrurilor de atunci, din presă am aflat că primăria intenționează să obțină în instanța de judecată interdicția desfășurării marșului. Abia la data de 29 februarie am primit o nouă scrisoare, de această dată de la Judecătoria Bălți, privind ședința de judecată din următoarea zi.
Astfel, la data de 1 martie 2012 am luat parte la ședința de judecată publică intentată de Primăria municiului Bălți. Acuzațiile Primăriei se motivează prin faptul că se încalcă art. 8 lit. c) a Legii cu privire la întrunirile publice și art. 32 al. 3 a Constituției Republicii Moldova. În cadrul procesului nu s-a demonstrat faptul că prin astfel de acțiuni publice s-ar încălca prevederile sus menționate, iar cererea Primăriei a fost calificată drept nefondată.
În același timp, hotărârea judecătorească a subliniat: „ … neadmiterea cererii înaintate ar constitui o încălcare a dreptului de exprimare, garantat de art. 10 al Convenției pentru apărarea dreptului omului și a libertăților fundamentale și dreptului la libertatea de întrunire, garantat de art. 11 al Convenției menționate, instanța ținând cont inclusiv și de cazul Roșca, Secăreanu și alții vs Moldova (Hot. din 27.03.2008).”
În ciuda tuturor divergențelor cu autoritățile publice locale, dar mai bine zis cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Platforma civică Acțiunea 2012 a învins, adevărul e triumfător, iar marșul dedicat semnării Moţiunii Adunării generale a Zemstvei din districtul Bălţi prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiţionată a Unirii Basarabiei cu România va avea loc.
Bălțiul simte românește, iar dacă conducerea locală nu are aceleași trăiri și sentimente, va fi nevoită să ne accepte pentru că legea e una pentru toți.
Luând în considerare faptul că exprimarea opiniei personale și colective este vectorul primordial al schimbării și al evoluției, facem un apel către societatea civilă și către toate partidele politice din Republica Moldova care, în trecut sau în prezent, și-au manifestat dorința de apropiere față de Țară să o demonstreze în mod repetat pe 3 martie alături de noi.”