Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente. Declarații în acest sens au fost făcute de Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău.
Astfel, fiind întrebat în cadrul unui interviu când Republica Moldova va ieși din CSI în condițiile în care acest statut este incompatibil cu statutul de membru al UE, șeful diplomației de la Chișinău a explicat că „din punct de vedere legal, practic, toată legislația internă, dar și acordurile internaționale, de foarte mulți ani, sunt semnate exclusiv prin prisma compatibilității cu integrarea europeană, cu acordul de Asociere și cu aspirațiile noastre europene”.
„Deci în plan pur legal, tehnic, această incompatibilitate nu este valabilă. Există însă această dimensiune simbolică, în care această apartenență formală la spațiul fostei Uniuni Sovietice semnalează o anumită încărcătură simbolică, care displace multor concetățeni de-ai noștri. La modul practic, Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile CSI. Nu participă în aceste reuniuni regulate și se mai întâmplă și alte lucruri, prin care Republica Moldova clar semnalează un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu. Prioritatea noastră absolută este integrarea și aderarea la Uniunea Europeană”, a menționat Nicu Popescu în cadrul unui interviu pentru NordNews.
Amintim că, la câteva zile după ce a depus cererea de aderare la UE, președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova va renunța la calitatea de stat membru al CSI atunci când va avansa suficient de mult pe calea eurointegrării.
Pe 23 iunie, Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de state candidate la aderare la Uniunea Europeană, iar Georgia – o perspectivă clară de aderare.
Georgia și Ucraina au ieșit din așa-numita Comunitate a Statelor Independente (CSI), în 2008 și respectiv 2014, după agresiunea rusă asupra teritoriilor lor.