Un atelier de bune practici și schimb de experiență în domeniul reglementării cantităților de grăsimi trans în produsele alimentare și dezvoltării sistemului național de control în acest domeniu s-a desfășurat la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în cooperare cu TAIEX, instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații al Comisiei Europene.
Evenimentul a reunit peste 180 de participanți de la instituțiile publice de ramură din Republica Moldova și Lituania, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății, Universității din Copenhaga, precum și tehnologi de la companii producătoare din Lituania și Moldova.
„Evenimentul de astăzi este unul istoric pentru consolidarea sistemului național de reglementare a grăsimilor trans în produsele alimentare, considerate cele mai periculoase grăsimi pentru sănătatea populației. În anul ce urmează, ANSA va atrage o atenție deosebită monitorizării sortimentului de produse din grupul de risc. Totodată, instituția va colabora cu toți actorii implicați pentru a realiza aceste schimbări importante și a asigura protecția sănătății consumatorilor”, a subliniat directorul general al ANSA, Radu Musteața, potrivit unui comunicat de presă.
Participanții la atelier au mai discutat despre impactul asupra sănătății a grăsimilor trans din cele mai populare produse industriale și alimentare din Europa, care sunt prevederile legislației pentru controlul acestora, precum și despre campania globală a OMS privind eliminarea grăsimilor trans până în 2023 în Regiunea EURO OMS.