Zece centre de sănătate au fost amenajate și echipate în raioanele Cahul și Ungheni, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. În cabinetele de dezvoltare a copilului, medicul de familie sau pediatrul desfășoară consultațiile părinților cu copii.
Olga Pancu este mamă a trei copii, iar în ultimul an vine tot mai des din localitatea vecină, satul Moscovei, pentru controlul lunar al fiicei de cinci luni. La fel ca ea, și alți părinți din satele vecine Lucești, Tătărești și Huluboaia vizitează sistematic cabinetul de dezvoltare a copilului din satul Bucuria, raionul Cahul.
„Suntem foarte mulțumiți de asistența medicală care ni se acordă aici. Acum e mult mai bine ca înainte – e curat, e cald, copiii se pot juca liniștiți și în siguranță, cât noi părinții discutăm cu medicii”, a declarat Olga.
Șefa Centrului de Sănătate „Bucuria”, Victoria Miclaus, care de trei ani este și medic de familie în localitate, a menționat că săptămânal îi pășesc pragul câțiva zeci de părinți împreună cu copiii, iar datorită amenajării cabinetului cu toate echipamentele necesare pentru examinarea medicală îi este mult mai ușor să le ofere asistența de care au nevoie.
„Se știe că în sate condițiile nu sunt cele mai bune. Mulți părinți nu au acasă tot ce avem aici în cabinet. Dar de avut avem de toate – masă pentru nou-născuți cu saltea, cântar electronic, pediometru pentru sugari, pernă pentru alăptare, masă cu scaune pentru copii, jucării lavabile, cărți pentru copii și suport pentru acestea. Tot de ce are nevoie un medic ca să ofere ajutor copilului și, desigur, ca acesta să se simtă bine atunci când vine la consultație cu părintele”, a precizat Victoria Miclaus.
Cabinete de dezvoltare a copiilor au fost amenajate și echipate inclusiv în Centrele de Sănătate din mun. Cahul și mun. Ungheni și în alte șase Centre de Sănătate din localitățile Slobozia Mare, Crihana Veche, Măcărești, Costuleni, Pîrlița, Valea Mare și Rădenii Vechi din cele două raioane. Achizițiile, în valoare de 350 000 lei, au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților lucrătorilor medicali la nivelul asistenței medicale primare în prestarea serviciilor de sănătate de calitate mamei, copilului și adolescentului în raioanele Cahul și Ungheni”, lansat în luna februarie a anului trecut.
Proiectul se desfășoară în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni Cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Valoarea totală a proiectului constituie peste 100.000 USD (2 116 920 lei).