Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a inaugurat la începutul lunii decembrie grădinița-creșă „Gâgâlici” din Chișinău.
Acest centru de dezvoltare timpurie a fost amenajat cu multă dragoste și rafinament, iar în curte au fost amplasate un teren de joacă, o cărărușă senzorială și diverse tobogane, care să trezească curiozitatea copiilor pentru joacă.
La grădinița-creșă „Gâgâlici”, Diaconia și-a propus să promoveze un model inovativ de educație timpurie, care presupune o implicare mai mare a părinților.
Mihaela Belei, coordonatoarea programului „În brațele mamei”, a venit cu mai multe detalii despre acest demers. „La „Gâgâlici”, copiii vor fi educați într-un mediu incluziv orientat spre educația timpurie a copilului, cu implicarea activă a părintelui. Ne dorim ca părinții, îngrijitorii micilor noștri beneficiari să fie dispuși să participe cu regularitate la sesiuni de formare și instruire în domeniul metodologiei Pikler. Doar așa ne putem asigura continuitatea unui model de educație sănătoasă pentru copil, creând o punte între lumea sa familială și regulile de dezvoltare la creșă, cu multă grijă pentru starea de bine a copilului. Pentru că, până la urmă, familia și suportul oferit copilului acasă, cu ghidarea noastră, trebuie să rămână cele mai importante repere de dezvoltare pentru copil”, a explicat reprezentanta Diaconia.
Metoda educațională Pikler a fost adoptată cu sprijinul partenerilor de la KinderSpielRaum și cu susținerea Anei Bordos și a Allei Ceban, pedagogi acreditați pentru metoda Pikler. Principalii piloni ai acestei metode sunt îngrijirea bazată pe relație, dezvoltarea autonomă a mișcării și joaca liberă, cu scopul de a respecta individualitatea și ritmul propriu de dezvoltare al fiecărui copil.
O condiție esențială pentru înscrierea copiilor la creșă este disponibilitatea și dorința sinceră a membrilor familiei de a fi parte din procesul de educație a copilului.
Grădinița-creșă „Gâgâlici” este situată în cartierul Poșta Veche din Chișinău și este destinată copiilor cu vârste între 6 luni și 3 ani. Părinții care își pot permite să plătească pentru serviciile creșei o vor face.
Totuși, grădinița-creșă este parțial subvenționată de Misiunea Socială „Diaconia”, din dorința de a oferi acces la o educație de calitate tuturor categoriilor sociale, inclusiv celor vulnerabile. Astfel, familiile monoparentale, de studenți sau cu resurse financiare limitate vor beneficia de reduceri substanțiale pentru înscrierea copilului.