Pe parcursul lunilor octombrie-decembrie, la Bălți, Cahul, Căușeni și Ungheni a avut loc un târg de cariere, unde au fost propuse peste 3 mii de locuri de muncă. Evenimentele au fost organizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europere și implementare de PNUD.
La târguri au participat atât cetățeni din R. Moldova, cât și refugiați din Ucraina. În acest sens, potențialii angajați au pregătit materiale informative în limba ucraineană, precum și o serie de activități de integrare socio-economică.
„Angajatorii sunt disponibili, acceptă și apreciază astfel de evenimente deoarece sunt în căutarea forței de muncă și au posibilitatea să identifice potențiali angajați, să discute cu ei, să negocieze, să afle tendințele existente pe piața forței de muncă”, a declarat directorul ANOFM, Raisa Dogaru.
Târgurile au inclus prezentarea ofertelor angajatorilor, discuții și negocieri cu agenții economici, prezentarea unor oportunități de lansare a afacerilor, oferte educaționale ale instituțiilor de învățământ care activează la nivel local, dar și ateliere de discuții și exerciții practice de pregătire a unui CV și a unui interviu de angajare.
În cadrul inițiativei UE-PNUD „Primarii pentru Creștere Economică”, refugiații din Ucraina sunt încurajați să valorifice oportunitățile de angajare oferite de sectorul TIC. Aproximativ 200 de refugiați aflați în Bălți și regiunea Găgăuzia vor urma cursuri în domeniul IT, precum și cursuri de scurtă durată de limba română pentru a putea accesa oportunități de angajare și pentru a se integra în comunitățile-gazdă.