Guvernul Republicii Moldova analizează toate riscurile și se pregătește pentru orice scenariu. Asigurările vin din partea Nataliei Gavrilița, premierul de la Chișinău, în contextul avertismentului făcut recent de șeful Serviciului Informații și Securite privind o eventuală invazie a Rusiei în Republica Moldova.
„În ultimele zile au fost mai multe discuții în presă, în public, pe teme de securitate. Noi, Guvernul, întotdeauna luăm în considerație toate riscurile și ne pregătim de orice scenariu. Așa am făcut în domeniul energetic ca să asigurăm oamenii cu căldură și lumină, așa am făcut în domeniul Afacerilor Interne, atunci când au fost planuri de contingență a valului de refugiați și a crizei de logistică și așa vom face și în domeniul securității. Ne pregătim ca să putem asigura oamenii noștri că pot conta pe instituțiile statului”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul ședinței Guvernului.
Premierul de la Chișinău a mai remarcat că din păcate cetățenii Republicii Moldova s-au obișnuit să trăiască în „această stare de insecuritate și incertitudine”.
„Vom continua să fim alături de oameni și să asigurăm parcursul european al Republicii Moldova pentru că aceasta înseamnă investiții, prosperitate, dar în primul rând, libertate, democrație și un stat care își respectă cetățenii și unde copiii noștri pot trăi fericit”, a mai subliniat Natalia Gavrilița.
Amintim că Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, a declarat la începutul acestei săptămâni în cadrul unui interviu că Rusia ar avea în plan să invadeze și Republica Moldova la începutul anului 2023.
Ulterior, SIS din Republica Moldova a venit cu anumite precizări în acest sens, subliniind că Alexandru Musteață a menționat că „obiectivul Rusiei de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Rusiei spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”.
Totodată, în urma acestor declarații, atât Bogdan Aurescu, ministru Afacerilor Externe de la București, cât și președintele Klaus Iohannis au menționat că România nu deține informații referitoare la intenția Rusiei de a ataca militar Republica Moldova.