Certificatele eliberate pentru produsele agroalimentare din R. Moldova vor fi recunoscute pe piața europeană, iar exportul producției ecologice în UE va fi facilitat, după ce Guvernul a aprobat proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice.
Documentul prevede recunoașterea la nivel internațional a organismelor de control din Republica Moldova. Astfel, producătorii locali vor putea să-și exporte produsele în UE cu mențiunea „ecologic”. În același timp, organismele de certificare internaționale, acreditate în UE, nu vor mai fi obligate să se acrediteze și în R. Moldova.
Aceasta va permite producătorilor să acceseze subvenții, chiar dacă își certifică producția la autoritățile internaționale. Până în prezent, de subvenții beneficiau doar producătorii care depuneau dosarele la autoritățile naționale.
Proiectul stabilește și normele aplicabile producției ecologice. Astfel, nu este permisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri), fertilizanților pentru sol și altor produse interzise în agricultura eco. Produsele etichetate ca fiind ecologice vor conține cel puțin 95% de ingrediente bio. Pentru a avea astfel de produse, agricultorii vor folosi doar semințele obținute prin metode organice, iar ulterior produsele eco vor fi păstrate separat de cele neecologice.
În prezent, în Republica Moldova activează 150 de companii specializate în cultivarea produselor ecologice.