Uniunea Europeană a oferit un sprijin total de peste 840 de milioane de euro pentru ca Republica Moldova să poată depăși provocările din ultimele 15 luni.
Mai exact, în perioada octombrie 2021 – decembrie 2022, UE a acordat Republicii Moldova 451 de milioane de euro în formă de granturi și 120 de milioane de euro în formă de împrumuturi avantajoase. În același timp, Republica Moldova a mai primit 269,5 milioane de euro în formă de credite preferențiale de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare.
Astfel, asistența UE a vizat mai multe sectoare de importanță pentru Republica Moldova. Prin urmare, 150 de milioane de euro au fost oferite pentru gestionarea crizei energetice și sprijinirea grupurilor vulnerabile, 75 de milioane de euro pentru sporirea securității energetice, iar alte 150 de milioane de euro au ajuns în Republica Moldova în calitate de asistență macrofinanciară.
Din asistența de 840 de milioane de euro mai fac parte și cele 112 milioane de euro oferite pentru reabilitarea economică, dezvoltarea afacerilor și susținerea societății civile, dar și cele 38 de milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaților.
De asemenea, în respectivul sprijin al UE se mai includ și 30 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor, 9 milioane de euro pentru securitatea cibernetică a Republicii Moldova, combaterea dezinformării și dezvoltarea mass-mediei independente, 47 de milioane de euro pentru modernizarea sectorului apărării și 229,5 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.
Astfel, Uniunea Europeană alături de instituțiile sale – BEI și BERD – a fost și rămâne cel mai important partener de dezvoltare al Republicii Moldova.