Rolul României și Uniunii Europene în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană ar trebui să crească, având în vedere parcursul european al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău.
Potrivit oficialului, autoritățile de la Chișinău pregătesc un nou plan de reintegrare a regiunii transnistrene.
„Cât privește ceea ce spuneți dvs. despre un plan sau o strategie de reintegrare, ele au existat foarte multe. Noi am numărat cu domnul Alexandru Flenchea, fostul vicepremier, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, că ar fi existat vreo 14 strategii de-a lungul celor 30 de ani. Sigur că ele nu se făceau niciodată publice. N-au avut, firește, niciun succes. Dar nu se acționează în neștire. Orice acțiune, inclusiv planurile pentru un an sau doi, sunt programate, adică ce avem de gând să facem și se schițează anumite variabile. Toate aceste proiecte, mai ales după 2005, țin cont numaidecât de un anumit lucru: legea adoptată de Parlament în anul 2005” a subliniat Oleg Serebrian.
El a remarcat că această lege este linia roșiei după care nu se poate trece, adică „integritatea teritorială a Republicii Moldova, statul unitar, demilitarizarea și decriminalizarea acestei regiuni sunt elemente care trebuie să facă parte din acest plan de acțiuni”.
„Partea ucraineană ne poate ajuta numaidecât, adică și la nivel de expertiză, dar și din punct de vedere diplomatic. Întâi de toate pentru că Ucraina este parte a procesului de negocieri. Este cel mai important vecin al nostru în procesul de negocieri, România nefăcând parte din procesul de negocieri direct, doar prin OSCE sau al UE”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău.
În acest sens, oficialul a remarcat că rolul României în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană ar trebui să crească.
„Cred că rolul României ar trebui să crească mai ales odată cu integrarea noastră graduală în spațiul european. Și rolul Uniunii Europene trebuie, de asemenea, să crească pentru că subiectul transnistrean va deveni din ce în ce mai mult și un subiect de integrare europeană. Avem a reintegra un stat și a-l integra în UE, deci aceste două procese trebuie cumva coroborate, coordonate și sincronizate”, a mai subliniat Oleg Serebrian în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Amintim că războiul din Ucraina a blocat complet formatul de negocieri „5+2”. Acest format include Chișinăul și Tiraspolul drept părți implicate în conflict. OSCE, Rusia și Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori.