Tiraspolul, nemulțumit de deciziile Chișinăului privind condamnarea separatismului

Așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a solicitat Parlamentului de la Chișinău să nu voteze în lectura finală proiectul de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului.

Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol au decis, printr-o adresare către Chișinău, să-și manifeste nemulțumirea față de un proiect de amendare a Codului penal al Republicii Moldova care prevede includerea unei noi componente de infracțiune, și anume „acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova”, precum și „distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni”.

Potrivit separatiștilor de la Tiraspol, noile prevederi, în cazul în care vor fi aprobate în lectura finală, vor fi îndreptate împotriva „reprezentanților organelor de drept” și așa-ziselor instituții din regiunea separatistă transnistreană.

Sperăm că această lege nu va fi adoptată în a doua lectură”, a declarat Galina Antiufeeva, așa-zisul vicepreședinte al sovietului suprem din regiunea transnistreană.

În același context, Tiraspolul a mai amenințat că va adopta „măsuri de răspuns pentru a proteja drepturile cetățenilor noștri” în cazul în care Codul penal al Republicii Moldova va fi modificat.

Totodată, Vitali Ignatiev, așa-zisul ministru de externe din regiunea separatistă transnistreană a spus că a cerut explicații în acest sens de la vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, Oleg Serebrian.

„Noi am cerut de la partea moldovenească o explicație exhaustivă asupra acestor modificări ale Codului penal care pot fi adoptate. Pentru noi, ele reprezintă o amenințare foarte serioasă la adresa păcii, securității și procesului de negocieri”, a adăugat separatistul citat de presa de la Tiraspol.

Amintim că săptămâna trecută Parlamentul de la Chișinău a votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului. În acest sens, va fi modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni, care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul R. Moldova a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Next Post

Arhiva InfoPrut