Rusia a sărit în apărarea separatiștilor de la Tiraspol care au solicitat recent Parlamentului de la Chișinău să nu voteze în lectura finală proiectul de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului.
Astfel și Moscova susține că „a atras atenție” asupra faptului că Parlamentul de la Chișinău a votat, la 22 decembrie, în prima lectură „un proiect de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova, introducând în circulație juridică concepte precum „separatism” și „subiect anticonstituțional””.
În acest context, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a insinuat că aceste modificări ar încălca „principiul egalității părților” în procesul de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean.
„Suntem convinși că introducerea unor astfel de completări în Codul Penal al Republicii Moldova nu va adăuga înțelegere reciprocă în relația dintre Chișinău și Tiraspol pe fondul răcirii dialogului și a unei pauze în activitatea formatului „5+2””, a adăugat reprezentanta diplomației ruse.
Prin urmare, Moscova și-a exprimat speranța că „partea moldovenească va analiza suplimentar acest pas în contextul reglementării conflictului transnistrean”.
„Considerăm că această inițiativă legislativă ar fi fost justificată dacă conflictul transnistrean ar fi fost soluționat definitiv. Însă, din păcate, mai este mult până acolo”, a mai declarat Zaharova.
Amintim că săptămâna trecută Parlamentul de la Chișinău a votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului. În acest sens, va fi modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova.
Totodată, Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.
La scurt timp după această decizie, așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a solicitat Parlamentului de la Chișinău să nu voteze în lectura finală respectivul proiect de lege.