Republica Moldova şi-ar putea atinge obiectivele de integrare în Uniunea Europeană chiar dacă nu ar reuşi să reîntregească ţara rezolvând conflictul transnistrean. O declaraţie în acest sens a făcut Manfred Grund, membru al Comisiei de politică externă al Bundestag-ului german şi preşedinte al Forului Germania-Moldova de la Berlin, în cadrul Clubul de presă de la Chişinău, transmite Agenția de Știri Info-Prim Neo.
Oficialul neamţ susţine că chiar dacă Moldova poate deveni membru UE fără neapărat să reîntregească ţara, autorităţile, totuşi, trebuie să ia toate măsurile necesare ca populaţia de peste Nistru să dorească să fie un tot întreg cu cei de pe malul drept şi să înţeleagă câte beneficii vor primi dacă vor face parte dintr-o ţară membră a UE.
Manfred Grund spune că regiunea transnistreană este văzută de către partenerii europeni ca un teritoriu unde Rusia şi-a pus cizma militară pentru a-şi împiedica vecinii să realizeze alte opţiuni decât zonă de influenţă a Federaţiei Ruse şi dacă aceasta va bloca soluţionarea conflictului transnistrean, atunci se va admite posibilitatea Moldovei de a adera la UE fără această regiune.
Oficialul german a comunicat că atunci când a căzut zidul berlinez prima declaraţie a nemţilor a fost că ei sunt poporul, ei iau deciziile, iar a doua a fost că ei sunt un singur popor. Manfred Grund s-a întrebat dacă nu pot şi moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului să facă o astfel de declaraţie.
Info-Prim-Neo mai adaugă că potrivit membrului Comisiei de politică externă a Bundestag-ului german, cancelarul Angela Merkel şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev au avut o înţelegere în privinţa soluţionării conflictului transnistrean şi germanii chiar doresc să se găsească soluţii viabile pentru finalizarea conflictului, dar ei nu mai sunt siguri că noul preşedinte rus, Vladimir Putin, va dori să moştenească memorandumul ruso-german.
Foto: observatorcultural.ro