,,Ne simţim trataţi inechitabil în raport cu fraţii noştri din Republica Moldova”, a ținut să sublinieze în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului președintele Asociației „Basarabia”, Anatol Popescu.
În Basarabia istorică sunt 124 000 de români. Cu toate acestea, pentru şcolar 2013-2014 sunt doar cinci şcoli în care se va preda în limba română.
Anatol Popescu a mai adăugat că în Basarabia istorică este nevoie de activităţi culturale şi educaţionale, cursuri de perfecţionare la limba română sau la alte materii și de cursuri pentru profesori.
,,Este nevoie de un centru cultural românesc la Ismail, unde să organizăm lansări de carte, conferinţe. Suntem nevoiţi să închiriem localuri în prezent”, a precizat tânărul Anatol Popescu. În acest sens, acesta a avut trei cereri înaintate primăriei din Ismail – care au fost refuzate – de a aloca spațiu pentru desfășurarea în acest an a unui concert cu intrare liberă în memoria renumitului compozitor, a reformatorului artei corale ortodoxe, profesorului și muzicologului Gavriil Musicescu, născut la Ismail.
,,Este nevoie de oameni politici de la Bucureşti cu soluţii pentru problemele ridicate de românii din sudul Basarabiei, de răspunsuri concrete, nu de introduceri în subiect”, a concluzionat Anatol Popescu.
InfoPrut aminteşte că la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, organizată de Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, participă aproximativ o sută de persoane, lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa). Prezentă la eveniment este şi o delegaţie din Republica Moldova, formată din parlamentari, jurnalişti, studenţi şi elevi.