Pe 4 martie au început, la Micherechi, cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Gazda evenimentului, viceprimarul Bertold Netea, a întâmpinat oaspeţii la Casa de căsătorii, având sarcina să deschidă prima ediţie a acestuin curs organizat pe baza acordului de colaborare dintre Primărie şi Autoguvernarea Româneşti din Micherechi cu Autoconducerea şi Catedra de Limba şi Literatura română din Seghedin.
Au fost prezenţi profesori, învăţători, consilieri, directori ai instituţiilor din loc, lucrători în administraţie, studenţi care au dat dovadă de interes şi responsabilitate faţă de satul lor natal. La deschidere au mai fost prezenţi Ioan Fodoreanu, consul general al României la Jula, Răzvan Ciolcă, viceconsul al României la Seghedin, dr. Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoconducerii Româneşti din Seghedin, dr. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba şi Literatura română a Universităţii din Seghedin.
Ideea acestor cursuri s-a născut la sfârşitul anului trecut cu ocazia semnării acordului de colaborare dintre localitatea Micherechi şi a instituţiilor româneşti din Seghedin cu scopul de păstrare a identităţii româneşti. Maria Pătca Petruşan, în calitate de directoare a şcolii generale şi de preşedinte a Autoguvernării Româneşti locale a subliniat importanţa transformărilor şi noutăţilor de la instituţiile din sat, care s-au petrecut anul acesta. „Şcoala noastră este într-o situaţie destul de delicată. Dorim să refacem prestigiul, demnitatea, rolul acestei instituţii indispensabile. Din păcate, în ultimul timp, predarea limbii române este tot mai greu de realizat, deoarece în familii limba română pierde tot mai mult teren, la fel şi în viaţa socială a satului. Sarcina de perpetuare a limbii şi identităţii îi revine tot mai mult şcolii şi grădiniţei. Pentru o localitate aşa de mică cum e noastră, şcoala este acea instituţie fără de care viaţa românească a comunităţii nu poate fi concepută. De aceea, dorim să ne salvăm şcoala, dorim ca elevii să rămână şi să studieze în satul lor natal. Dar nu putem să-i obligăm, ci trebuie să-i convingem să rămână la şcoala noastră, ridicând nivelul de predare şi schimbându-ne mentalitatea faţă de muncă”, a spus directoarea şcolii.
După festivitatea de deschidere, cei interesaţi au trecut în clădirea şcolii, unde s-au ţinut primele cursuri de către Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Română din Seghedin. Tema zilei a fost ,,Situaţia limbii române în Europa”.
Cursurile sunt gratuite, profesorii desfăşoară o muncă voluntară. Tocmai pentru aceasta sunt aşteptaţi ca la următoarele cursuri, care se vor ţine din două în două săptămâni, vineri după-masă, să participe cât mai mulţi micherecheni.
Autor: A.C.
Sursa: Foaia românească