Jurnalistul și scriitorul Dumitru Bădița își lansează volumul de reportaje ,,Rute ocolitoare” (Ed. Tracus Arte, 2014) miercuri, 19 noiembrie, ora 18:00, la Clubul Țăranului din București. Cea mai mare parte a reportajelor sunt scrise de Bădița în urma unor expediții în Republica Moldova.
,,Aş vrea ca volumul ăsta să fie un fel de semnal pentru reporterii ăia buni, care îşi ţin reportajele îngropate pe internet, în reviste. Să încerce să le scoată de acolo şi apoi să apară cărţi de reportaje în România, aş vrea să vad serii de cărţi de reportaje, antologii”, a precizat Dumitru Bădița pentru InfoPrut.
,,Se spunea cândva printre teoreticienii jurnalismului că dacă n-ai simţul invizibilităţii istorice, mai bine te apuci de geopolitică decât de reportaj. Adevăr longeviv care merge mână în mână şi cu o stare de fapt la fel de longevivă, cel puţin în malaxorul presei scrise româneşti – aceea că, la noi, reportajul autentic pare o specie aruncată de atât de mult timp la periferia jurnalismului, încât orice manifestare de vivacitate a sa trage după sine şi senzaţia de lume dispărută. Ei bine, în această ordine de sensuri, într-o inflaţie de noime dezaxate care confundă delirant şi uşor pervers reporterul de teren cu autorul de reportaj, volumul de reportaje semnat de Dumitru Bădiţa, <<Rute ocolitoare>> (Ed. Tracus Arte, 2014), vine ca o gură încurajatoare de aer proaspăt, cu efectul vintage al unei epoci în care a practica această specie era nu doar cea mai înaltă treaptă stilistică a conceptului camusian de istoric al clipei ori punctul de plenară percepţie literară al relevanţei jurnalistice, ci şi cel mai subtil, precis şi sensibil <<seismograf al vieţii>> pe care presa îl avea la dispoziţie”, nota în legătură cu volumul scriitorul Liviu G. Stan.
,,Dr. Mircea Ciuhrii: fluturi şi românism”, ,,O familie de basarabeni la Bucureşti”, ,,Din nou în Basarabia”, ,,Neamul Micleuşenilor”, ,,Întâlnire de familie”, Pescarul de pe Nistru”, ,,Saga blănarilor” sunt reportajele dedicate Basarabiei pe care Bădița le propune românilor din Țară, pentru a acoperi prin cunoaștere o lipsă și un dor deseori aflate în latență.