Barometrul libertăţii presei în Republica Moldova se află în picaj cu 16 poziţii faţă de anul trecut, se arată în clasamentul mondial privind respectarea libertăţii presei, realizat anual de organizaţia franceză Reporters sans Frontières (RSF).
Republica Moldova ocupă locul 72 , al 20 de poziţii sub România, unde libertatea presei a avut, la fel, de suferit semnificativ faţă de anul trecut, coborând de pe locul 52 pe 42.
Primele trei poziţii sunt ocupate de Finlanda, Norvegia şi Danemarca, informează site-ul rsf.org.
Topul 10 este completat de Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă, Austria, Canada, Jamaica şi Estonia.
Germania ocupă locul al 12-lea, Marea Britanie se află pe locul al 34-lea, iar Statele Unite se situează pe locul al 49-lea.
Libertatea presei a cunoscut „o regresie brutală” în 2014, consecinţă a unor grupări precum Statul Islamic şi a islamiştilor nigerieni din Boko Haram, se afirmă în comunicatul remis de RSF, joi, cu prilejul lansării acestui clasament.
„A existat o deteriorare globală, legată de factori foarte diferiţi, precum existenţa unui război al informaţiei şi acţiuni ale unor grupări non-statale care se comportă ca despoţi ai informaţiei”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF.
„2014 este anul unei regresii brutale pentru libertatea de informare. Două treimi din totalul celor 180 de ţări (clasificate de RSF, n.r.) s-au descurcat mai puţin bine decât la ediţia precedentă”, afirmă raportul RSF, care, în paralel, a sintetizat într-un indice special şi atingerile aduse libertăţii presei.
Siria, considerată de RSF cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti, s-a menţinut pe locul 177, imediat după China (locul 176), dar devansând Turkmenistan (locul 178), Coreea de Nord (179) şi Eritreea (locul 180) – un cvartet de ţări rămas neschimbat faţă de anul trecut.
Irak se află pe locul 156, iar Nigeria pe locul al 111-lea. Aceste ţări s-au confruntat în acest an cu „găuri negre ale informaţiei”, potrivit RSF, care reaminteşte faptul că „extinderea atrocităţilor” comise de organizaţia Stat Islamic, în Irak şi Siria, „au dus la fuga jurnaliştilor din aceste ţări”.
Italia, care s-a confruntat cu „ameninţări ale Mafiei şi cu o explozie a proceselor pentru defăimare”, a coborât 24 de locuri, până pe poziţia a 73-a.
Bulgaria (locul 106, în coborâre şase poziţii faţă de anul trecut) şi-a conservat ultimul loc dintre ţările din Uniunea Europeană. Un alt „elev rău” din UE este Grecia, care a coborât opt locuri şi a ajuns pe poziţia a 91-a, fiind depăşită de Kuweit.
Franţa a urcat un loc, până pe poziţia a 38-a, însă clasamentul din acest an nu a ţinut cont de atacul terorist de pe 7 ianuarie asupra redacţiei revistei de satiră Charlie Hebdo, a precizat RSF. Acelaşi ONG a deplâns în acelaşi timp faptul că „secretul surselor este în continuare prea protejat” în Franţa.
RSF a dezvăluit, în plus, „intentensificarea violenţelor comise asupra reporterilor şi a net-cetăţenilor care acoperă din punct de vedere mediatic diverse evenimente”, citând situaţii din Ucraina, Kong Kong, Brazilia şi Venezuela.
Statele africane, în ciuda progresului înregistrat de Coasta de Fildeş (locul 86, în urcare 15 poziţii), figurează în continuare în rândul celor mai slab clasate ţări. Congo a pierdut 25 de poziţii şi a coborât pe locul 107.
Cea mai recentă situaţie de ameninţare a libertăţii presei din Republica Moldova îl are ca protagonist pe jurnalistul Vadim Ungureanu, reporter al publicaţiei Deschide.md, care este anchetat pentru opiniile exprimate pe Facebook.
Unica probă prezentată de organul de urmărire penală este o postare făcută de Ungureanu pe pagina sa de Facebook din 23 ianuarie 2015, în care și-a expus opinia pe tema protestului organizat de Tinerii Moldovei față de crearea coaliției de guvernare : „Poate un protest? Poate je suis 7 aprilie?”, scrie Deschide.md.
În dimineața protestului, Ungureanu a primit un telefon și a fost chemat la Procuratura Generală fără a i se da detalii despre scopul invitației. Neavând la mână o citație oficială, Ungureanu nu a dat curs acestei invitații.
Apoi, în 6 februarie, reporterul Deschide.md a primit o citație de la Direcția generală de urmărire penală a IGP, din care reiese că este bănuit într-o cauză penală inițiată de Procuratura Generală în baza Art. 285 al Codului Penal: „pregătirea de organizare sau conducerea unor dezordini în masă, însoțite de aplicarea violenței împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armelor de foc, precum și de opunerea de rezistență violentă sau armată reprezentanților autorităților, în proporții deosebit de mari”.
Protestul din 23 ianuarie, la care au participat câteva sute de persoane, a fost unul pașnic.
Vadim Ungureanu este unul dintre tinerii reținuți în noaptea de 7 spre 8 aprilie. A fost prins în fața Guvernului, a trecut prin îngrozitorul ”coridor al morții” făcut de polițiști și ținut trei zile flămând la comisariatul Centru.
Redacția InfoPrut este solidară cu reporterul Vadim Ungureanu. Considerăm că anchetarea jurnaliștilor pentru opiniile acestora este un abuz, care nu trebuie tolerat într-un stat democratic.