Compania Electrica SA este interesată de achiziții pe piața din Republica Moldova, însă decizia finală depinde de orientarea pro-europeană a Chișinăului, spune directorul companiei, Ioan Roșca.
„Republica Moldova este o zonă atractivă pentru toate companiile româneşti, sigur, condiţionat şi de traseul ei politic şi economic care sperăm să fie pro-european”, a spus Roșca, citat de Mediafax.
Rata de rentabilitate mai mare decât în România este motivul pentru care Electrica ia în considerare participarea la privatizarea a trei companii de distribuţie a energiei din Republica Moldova, însă o eventuală schimbare a politicii externe a Republicii Moldova contează cel mai mult în luarea deciziei.
“Zona de distribuţie a fost analizată de noi. Luăm în considerare această posibilitate de a pătrunde în sectorul de distribuţie din R. Moldova, dar nu avem încă nimic concret, pentru că riscurile pe zona politică care afectează şi zona de reglementare, este ridicat. Rata de rentabilitate acolo este de 12,5%, ceea ce ar putea fi un semn atractiv”, a declarat Roşca, potrivit ZF.
Roşca a arătat că Electrica SA poate să se dezvole prin investirea banilor din listarea pe piaţa de capital în reţelele proprii, dar are bani şi din activitata proprie.
„Asta ne conferă avantajul şi potenţialul de a ne uita spre posibile achiziţii în piaţa locală şi în cea regională”, a mai spus Roșca.
Electrica SA este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.
Săptămâna trecută, Parlamentul de la Chișinău a votata pentru formarea unui nou guvern, condus de omul de afaceri Chiril Gaburici. Noul premier s-a angajat să continue proiectele fostului guvern, condus de Iurie Leancă, inclusiv orientarea pro-europeană a statului.
Încrederea în continuarea politicii externe a Republicii Moldova este destul de scăzută, însă, din moment ce noul guvern a fost învestit datorită voturilor fracțiunii comuniștilor, oponenți declarați ai apropierii de Bruxelles.