Pensiile şi salariile bugetarilor din regiunea transnistreană vor “intra la apă” cu 30% în luna martie.
Potrivit ria.ru, această reducere va fi considerată ca datorie a autorităţilor către cetăţeni, urmând a fi achitată ulterior, însă nu a fost încă stabilit niciun termen al achitării.
Această decizie a autorităţilor separatiste vine ca urmare a deficitului bugetar din regiunea transnistreană, care, potrivit protiectului de buget pe 2015, va atinge în acest an cifra-horror de 404 milioane de dolari, totul pe fondul refuzului Moscovei, principalul finanţator, de a furniza cele 100 de milioane de dolari cerute de Evgheni Şevciuk, liderul de la Tiraspol, pentru plata obligaţiilor sociale.
Pentru refuzul de a acorda în continuare asistenţă financiară regimului separatist de la Tiraspol, autorităţile moscovite au invocat luna trecută, pe lângă marasmul economic al Rusiei, şi motivul unei nemulţumiri faţă de cursele charter costisitoare pe care le-ar fi avut Evgheni Şevciuk.
„Asistăm lunar la o tendință de scădere a veniturilor. Potrivit informațiilor obținute de exportatori și indicilor importului, situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat”, a afirmat aşa-zisul ministru al Finanțelor, Maia Parnas, citată de ria.ru.
75% din bugetul regiunii transnistrene este suportat tradiţional de către Moscova.
Criza financiară fără precedent cu care se confruntă regiunea transnistreană ameninţă cu primul “doliu” economic: oraşul Rîbniţa, care va rămâne aproape complet fără locuri de muncă, după magnatul rus Alişer Usmanov şi-a anunţat intenţia de a-şi retrage investiţiile. Râbniţa este unul dintre cele mai importante oraşe din regiunea separatistă a Republicii Moldova. Usmanov intenţionează scoaterea la vânzare atât a Uzinei Metalurgice, cât şi a Uzinei de Ciment, obiective care totalizează baza industrială a oraşului şi care, până acum, asigurau majoritatea locurilor de muncă din Rîbniţa. Fără banii miliardarului rus, ale cărui uzine sunt dependente de comenzile din Rusia, Rîbniţa este în pericol de meltdown economic.
Pentru mai multe informaţii despre situaţia economică dezastruoasă a regiunii transnistrene, citiţi analiza InfoPrut – “Oficial rus, despre Şevciuk: <<O gafă a Preşedinţiei ruse”. Regiunea transnistreană devine <<post-mortem>>”.