Lichidarea Băncii de Economii nu reprezintă altceva decât pregătirea terenului pentru un al doilea episod de furt din „jaful secolului”. Opinia îi aparţine fostului premier al Republicii Moldova Ion Sturza.
Într-o postare pe Facebook, Sturza notează că felul în care Guvernul şi Banca Naţională a Republicii Moldova gestionează procesul de lichidare al BEM seamănă cu servirea pe tavă a altor delapidări de miliarde „următorului grup bancar de interese”.
„Unde sunt astăzi toate aceste active extrem de preţioase ca business bancar şi pentru care Bugetul a antamat 15 miliarde lei? De ce a durat atât de mult «decizia» de lichidare? Pentru ca cele enumerate să se evapore rapid… În favoarea cui? Corect! În favoarea următorului grup bancar de interese, la fel de netransparent şi suferind exact de aceleaşi vicii ca primul! Ca la Lenin: poşta deja au luat-o, rămâne telegraful şi gara. Cinism inimaginabil! Ştiu că unii mai informaţi la Chişinău (nu Drăguţanu!) nu prea dorm noaptea. La un singur moft al ursului brun (Rusia – n.r.), şi alte vreo 30 de miliarde de lei pot să dispară «înghiţite» în ceaţa toamnei. Între timp, Drăguţanu, iresponsabil şi nesăbuit, «targetează» inflaţia. De parcă creşterea dramatică a preţurilor şi tarifelor nu ar fi rezultatul furtului «miliardului» de dolari, care a dus la deprecierea cu peste 35% a leului, la creşterii ratei de refinanţare la 19,5 % şi a creditului bancar până la peste 30%. Zimbabwe! Şi la situaţia în care Bugetul este nevoit să se împrumute cu 22%. Piramidă curată! Ce afaceri, în aceste condiţii, pot supravieţui legal în Moldova?! Care FMI ne poate ajuta?! Şi, ca viaţa să fie şi mai «frumoasă», omuleţii verzi ne aduc, subtil, aminte că pentru gaz suntem datori cu 800 de milioane USD (5,6 miliarde cu Transnistria «noastră»). La electricitate – cu vreo 50 de milioane USD. Da, şi gazul, şi electricitatea, practic, 100% ne vin de la ei, omuleţii verzi. Ce să mai lungim vorba: băncile sunt la ei, banii la ei, datoriile la ei, «rubilnikul» tot la ei. Numai noi, cică, în drum spre UE. Cine la Chişinău a realizat acest scenariu scris în Est?”, scrie fostul prim-ministru.
Firmele Kroll şi Steptoe & Johnson LLP sunt sigurele firme care şi-au depus ofertele pentru a participa la concursul de selectare a unui Consorțiu de firme internaționale calificate pentru a efectua a doua etapă a investigaţiilor din „jaful secolului”.
Firmele Kroll s-au ocupat şi de prima parte a investigaţiilor, în urma căreia a rezultat deja celebrul Raport Kroll despre mega-devalizările de la BEM, Banca Socială şi Unibank.
Banca Națională a Republicii Moldova va examina oferta primită și va prezenta rezultatele evaluării ofertei în zilele următoare în ședința Comitetului Național de Stabilitate Financiară.
Următoarele firme au fost invitate de BNM pentru a lua parte la acest concurs de atribuire: Ernst & Young, KPMG, Kroll și PricewaterhouseCoopers.
Conform autorităţilor bancare centrale, misiunea finală a investigației este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacțiile dubioase, a celor care au deținut controlul băncilor şi a celor care au beneficiat de pe urma tranzacțiilor investigate, plus identificarea iregularitățile și a pierderilor semnificative în cele trei entităţi bancare, precum elaborarea și implementare unei strategii de recuperare a activelor. Mai precis, consorţiul de firme va trebui să inițieze măsuri civile, penale, interguvernamentale sau de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, atât în Republica Moldova, cât și în jurisdicții străine, pentru a urmări, reține și recupera activele.