Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul de cooperare UE-Republica Moldova Andi Cristea a declarat că raportul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova se va redresa, dar că acest lucru depinde numai de Chișinău.
„Noi nu putem să facem mare lucru acum – mingea e în terenul Chișinăului. Atunci când mingea este la noi, o jucăm inteligent și în favoarea Republicii Moldova. Față de evoluțiile pe care cu toții le așteptăm nu pot spune decât că avem datoria să fim optimiști cu privire la noul executiv al
Republicii Moldova. Și vreau să vă spun că am primit semnale pozitive după ce, împreună cu Elmar Brok (președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European – n.n.) am transmis o scrisoare dlui prim-ministru, și din declarațiile dlui Pavel Filip e limpede că este determinat să demonstreze prin fapte concrete că noul guvern este unul al realizărilor pe calea europeană, în spiritul valorilor europene. Dar faptele bat vorbele sau promisiunile și vrem să vedem rezultate, nu doar declarații corecte politic”, a precizat Andi Cristea în cadrul unui interviu luat de expertul Lina Grâu pentru newsletter-ul „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”.
Europarlamentarul a subliniat că UE așteaptă din partea autorităților de la Chișinău implementarea reformelor, care este singura lor cale de a reuși să câștige încrederea cetățenilor și a partenerilor externi. „Vedem o floare – dar cu o floare nu se face primăvara. Dar, pe de altă parte, o floare poate să însemne că vine primăvara. Și eu îmi doresc să vină primăvara politică – în sensul în care realizările pe care oamenii le așteaptă să se îndeplinească. Nu este ușor, dar realmente Guvernul Filip trebuie să reușească, altminteri, așa cum am mai spus și anul trecut cred, Republica Moldova calcă în necunoscut”, a spus Cristea.
Liniște în Est, implicit și în Republica Moldova, este ceea ce își dorește Uniunea Europeană, a subliniat Andi Cristea. „Nu mai
dorește și alte crize pe care să trebuiască să le gestioneze. Și în cheia aceasta se poate explica poziționarea pe care UE a avut-o la finalul anului trecut, când au fost evoluții politice extrem de efervescente la Chișinău”, a comentat europarlamentarul.